perjantai 23. huhtikuuta 2010

Yksityistämistä vastaan

KU-VIIKKOLEHTI 23.4.2010

Kirjoitin kaksi viikkoa sitten tällä palstalla eteläafrikkalaisen äärioikeistojohtajan Eugene Terreblanchen väkivaltaisesta surmasta ja siitä, miten Afrikkalaisen kansalliskongressin ANC:n nuorisoliiton johtaja Julius Malema heitti lisää löylyä laulamalla puhetilaisuuksissaan vapautustaistelun aikaista taistelulaulua, jossa kehotetaan tappamaan rotusorron aikana vallassa olleita buureja.

Etelä-Afrikan politiikan populistiset ääripäät ovat pysyneet kestoaiheina maan mediassa.

Kotonaan maatilallaan kuoliaaksi hakatun Eugene Terreblanchen murhaoikeudenkäyntiä on seurattu tarkkaan, etenkin sen jälkeen kun murhasta syytettynä olevan miehen asianajaja kertoi paikalliselle Sunday Times -lehdelle, että uusnatsijohtaja oli yrittänyt harrastaa seksiä 28- ja 15-vuotiaiden syytettyjen kanssa.

Oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan Terreblanche oli pääsiäislauantaina käynyt kahden mustan palkollisensa kanssa ostamassa isot määrät siideriä ja vodkaa ja juottanut miehet humalaan ennen kuin ilta oli päättynyt väkivaltaan. 69-vuotiaalla Terreblanchella oli poliisin mukaan spermaa alushousuissaan ja kehollaan.

Mail & Guardian -lehti haastatteli äärioikeistolaisen buurien vastarintaliikkeen AWB:n entistä jäsentä, jonka mukaan Terreblanche oli aina ollut kiinnostunut teini-ikäisistä pojista.

Miljoonien eurojen korruptiosta epäilty ANC:n nuorisojohtaja Julius Malema on puolestaan saanut esiintyä viime päivät suorapuheisena vallankumousjohtajana ja marttyyrina, kun valtapuolue on asettanut kurinpitolautakunnan arvioimaan hänen julkisuudessa esittämiään näkemyksiä.

29-vuotias Malema on vastoin puolueen suositusta jatkanut tuomioistuimen kieltämän taistelulaulun laulamista nuorisoliiton tilaisuuksissa.

Zimbabwen-matkallaan Malema kehui estottomasti presidentti Robert Mugaben kansallistamisohjelmaa ja haukkui maan yhteishallituksessa istuvan Demokraattisen muutoksen liikkeen (MDC) johtajat länsimaiden kätyreiksi.

Kesken nuorisoliiton lehdistötilaisuuden Malema ajoi Britannian yleisradion BBC:n kirjeenvaihtajan ulos huoneesta kutsuen tätä äpäräksi ja kirotuksi agentiksi.

Pahin rike saattoi kuitenkin olla se, että Malema totesi presidentti Jacob Zuman sekaantuvan liikaa nuorisoliiton asioihin. Vaalikampanjan aikana juuri nuorisoliitto oli Zuman tärkeimpiä tukijoita.

Murhaoikeudenkäynnit, seksiskandaalit ja räväkät poliittiset puheet saavat helposti julkisuutta mediassa miltei kaikkialla maailmassa, mutta sensaatiouutiset myös hämärtävät, mitä yhteiskunnassa todella tapahtuu.

Amnesty Internationalin vieraana Suomessa viime kuussa käväissyt eteläafrikkalaisaktivisti Trevor Ngwane esitteli hiukan syvällisemmän Etelä-Afrikan tilannetta 20 vuotta Nelson Mandelan vankilasta vapautumisen jälkeen.

”Mandela lupasi asuntoja kaikille, koulutusta kaikille, terveyspalveluja ja töitä kaikille. Meillä oli yhteinen unelma, jonka puolesta olimme taistelleet. Sillä jos kaikki saisivat koulutusta, se tarkoitti sitä, että myös minun lapseni pääsisivät kouluun”, Ngwane selitti Helsingin yliopistolla järjestetyssä tilaisuudessa.

Mutta toisin on käynyt. ”Nyt ajatuksena näyttää olevan, että minun on taisteltava oikeudesta asuntoon ennen kuin joku muu saa sen.”

Etelä-Afrikka siirtyi enemmistövaltaan vuonna 1994, jolloin ANC voitti maan ensimmäiset vapaat vaalit selvällä ääntenenemmistöllä. Uusi valtapuolue sai valkoiselta rotusortohallitukselta perinnöksi täydellisesti kahtia jakautuneen yhteiskunnan ja ylivelkaantuneen talouden.

Tässä tilanteessa ANC omaksui uusliberaalin talouspolitiikan, joka perustui valtionyhtiöiden ja julkisten palvelujen yksityistämiseen. Sähkönjakelu yksityistettiin, vedenjakelu yksityistettiin, terveyspalveluja on yksityistetty.

”Etelä-Afrikka on nyt koko maailman epätasa-arvoisin yhteiskunta, ja se johtuu nimenomaan ANC:n oikeistolaisesta politiikasta”, Trevor Ngwane arveli.

Yksityistämisen myötä sähkön ja veden hinta moninkertaistui lyhyessä ajassa, sillä seurauksella että mustien asuinalueilla suurin osa kotitalouksista ei ole kyennyt maksamaan laskuja. Johannesburgin liepeillä sijaitsevassa Sowetossa Ngwane on ollut organisoimassa kansanliikettä yksityistämistä vastaan.

”Kun sähköt katkaistaan maksamattomien laskujen takia, kytkemme sähkön takaisin. Sähköasentajat ovat samassa liemessä kuin kaikki muutkin eivätkä itsekään pysty maksamaan sähkölaskujaan.”

Vedenjakelun yksityistämisen jälkeen asuntoihin on asennettu vedenkulutusmittarit, jotka toimivat etukäteen ostettavilla arvokorteilla. Useimmilla kotitalouksilla ei kuitenkaan ole varaa vesikortteihin, joten monilla alueilla asukkaat ovat yksinkertaisesti hajottaneet vesimittarit ja käyttäneet vettä taas ilmaiseksi. Suoraa toimintaa on perusteltu sillä, että Etelä-Afrikan perustuslain mukaan puhdas vesi on jokaisen perusoikeus.

ANC on vastannut kansanliikkeiden toimintaan lähettämällä paikallisia iskujoukkojaan lietsomaan väkivaltaa mustien asuinalueille. Sowetossa Trevor Ngwane oli pitkään ANC:n edustajana paikallisvaltuustossa, mutta hänet erotettiin ryhmästä kampanjoituaan yksityistämistä vastaan.

Kesäkuussa Etelä-Afrikassa käynnistyvät jalkapallon MM-kisat, eivätkä kaikki ole asiasta suinkaan innoissaan. Ngwanen mukaan asukasryhmät protestoivat kisoja vastaan päivittäin eri puolilla maata.

”Kisojen kustannukset ovat seitsenkertaistuneet aiemmista arvioista. Hökkelialueiden asukkaita on häädetty kodeistaan stadionien ja liikenneväylien tieltä pois. Kouluja on jäänyt rakentamatta, kun kaikki sementti käytettiin stadioneihin. MM-kisat ovat kuvaava esimerkki siitä, miten ANC on laittanut asiat väärään tärkeysjärjestykseen.”

Ei kommentteja: