perjantai 21. toukokuuta 2010

Kokapensaan puolesta kapitalismia vastaan

KU-VIIKKOLEHTI 21.5.2010

Suomeen tänään perjantaina kaksipäiväiselle työvierailulle saapuva Bolivian presidentti Evo Morales on tavallista mielenkiintoisempi valtiovieras. Latinalaisen Amerikan vasemmistojohtajiin lukeutuva Morales tapaa vierailun aikana presidentti Halosen ja keskustelee yritysjohtajien kanssa suomalaisen teknologiaosaamisen hyödyntämisestä Bolivian öljy- ja maakaasuteollisuudessa.

Virallista ohjelmaa kiinnostavampaa on kuitenkin Evo Moralesin muu ohjelma. Lauantaina hän pitää Helsingin yliopistolla esitelmän ilmastonmuutoksesta ja Bolivian hallituksen aloitteista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tänään iltapäivällä hän pelaa Helsingin Talissa jalkapalloa yhdessä suomalaisten poliitikkojen, ay-aktiivien, kansalaisjärjestöjen edustajien ja latinalaisamerikkalaisten maahanmuuttajien kanssa.

Epävirallisen ohjelman teemat liittyvät tiiviisti Moralesin poliittiseen kampanjointiin. Viime kuussa Morales isännöi Bolivian Cochabambassa pidettyä ympäristöliikkeiden ja kehitysmaiden kansanliikkeiden suurta ilmastokokousta, ”Maailman kansojen konferenssia ilmastonmuutoksesta ja Äiti Maan oikeuksista”.

Kööpenhaminan ilmastokokouksen tuloksettomuuteen pettyneet etelän kansanliikkeiden edustajat hyväksyivät Cochabambassa julkilausuman, jonka mukaan ilmastonmuutoksen syynä on teollisuusmaiden kapitalistinen kulutuskulttuuri, joka kohtelee maapalloa vain raaka-aineiden lähteenä.

Kokouksessa muotoiltiin yleismaailmallinen Äiti Maan oikeuksien julistus, ehdotettiin kansainvälisen ilmasto-oikeudenmukaisuustuomioistuimen perustamista ja vaadittiin teollisuusmaita maksamaan kehitysmaille korvauksia ilmastonmuutoksen aiheuttamista tuhoista.

Jalkapallo taas liittyy läheisesti Evo Moralesin julkisuuspolitiikkaan ja Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan kolmen vuoden takaisen päätökseen kieltää kansainvälisten jalkapallo-ottelujen pelaaminen yli 2 500 metrin korkeudessa.

Päätöksen taustalla oli brasilialaisjoukkue Flamengon tekemä valitus bolivialaisen Real Potosín kotikentällä 4 000 metrin korkeudella pelatun Etelä-Amerikan mestarien liigan ottelun jälkeen. Fifan mukaan ohuessa vuoristoilmassa pelaaminen voi olla vierasjoukkueiden pelaajien terveydelle vaarallista.

Fifan ratkaisu estäisi Boliviaa pelaamasta maaottelunsa
3 600 metrin korkeudessa sijaitsevalla stadionilla maan pääkaupungissa La Pazissa. Myös muut Andien maat Ecuador ja Kolumbia joutuisivat pelaamaan kansainväliset pelinsä muualla kuin pääkaupungissa.

Futishullussa Etelä-Amerikassa Morales otti kaiken hyödyn irti Fifan päätöksestä. 50-vuotias jalkapalloileva presidentti lensi seurueensa ja tiedotusvälineiden edustajien kanssa helikopterilla ylös Andien rinteille ja pelasi näytösottelun lumisella kentällä 6 000 korkeudella merenpinnasta.

Mediatempauksen jälkeen Fifa on joutunut lykkäämään korkean paikan pelikiellon täytäntöönpanoa.

Boliviassa Evo Morales on ennen muuta köyhän kansanosan ja alkuperäisväestön puolestapuhuja. Hän kuuluu itse aimara-intiaaneihin ja on maan ensimmäinen alkuperäiskansojen parista valittu presidentti. Bolivian kymmenestä miljoonasta asukkaasta enemmistö on intiaaneja, mutta poliittinen valta on perinteisesti ollut valkoisella väestöllä. Maa on tulotasoltaan Etelä-Amerikan köyhin.

Morales tulee itse vaatimattomista oloista Oruron departementista Andien vuoristossa. Hän asui lapsena perheensä kanssa kymmenen neliön kokoisessa olkikattoisessa savimajassa, auttoi perunanviljelyssä ja paimensi laamoja. Rahoittaakseen koulunkäyntinsä hän työskenteli muurarina, leipurina ja trumpetinsoittajana.

Vuonna 1980, kun Morales oli parikymppinen, perhe joutui muuttamaan kotiseudultaan El Niño -sääilmiön aiheuttaman kuivuuden vuoksi. Uusi koti löytyi Chaparen provinssista Cochabamban lähistöltä kokapensaan, appelsiinien ja banaanien viljelymailta.

Morales organisoi paikallisten kokapensaan viljelijöiden välisiä jalkapallo-otteluita ja päätyi lopulta kokaviljelijöiden ammattiliiton karismaattiseksi johtajaksi.

Kamppailu kokaviljelijöiden oikeuksien puolesta teki Moralesista maankuulun. Vielä presidenttinäkin hän on kiivaasti vastustanut Yhdysvaltojen lähinnä omien kaupallisten intressiensä vuoksi käymää ”huumeidenvastaista sotaa” ja yrittänyt selittää, että kokalehti on aivan eri asia kuin siitä jalostettu kokaiini.

Andien intiaanien perinteessä kokapensas on pyhä kasvi. Pensaan lehtien pureskelu piristää ja poistaa näläntunnetta.

Bolivian hallitus on tukenut kokalehdistä valmistetun pussiteen ja kokauutetta sisältävän Coca Colla -limun markkinointia. Evo Moralesilla on presidentinlinnassa työhuoneensa seinällä kokalehdistä tehty muotokuva vallankumoustaistelija Che Guevarasta.

Evo Morales valittiin presidentiksi vuonna 2005 Liike kohti sosialismia -puolueen ehdokkaana. Puolueen tavoitteena on kommunitaarinen sosialismi, joka kunnioittaa alkuperäiskansojen perinteitä ja ympäristöä.

Vaaleja edelsivät laajat protestit vedenjakelun yksityistämistä vastaan. Cochabambassa veden hinta kallistui rajusti sen jälkeen kun yhdysvaltalaisyhtiö Bechtel otti vesihuollon hoitaakseen.

Morales lupasi kansallistaa maan öljy- ja kaasuvarat, turvata kokaviljelyn tulevaisuuden ja kutsua koolle uutta perustuslakia säätävän kokouksen.

Moralesin presidenttikauden aluksi Bolivia liittyi Venezuelan ja Kuuban perustamaan yhteistyöjärjestöön, Amerikan kansojen bolivarilaiseen allianssiin Albaan. Terveyspalveluja on kohennettu etenkin maaseudulla, ja minimipalkkaa nostettiin 50 prosentilla. Intiaanikielten opetusta lisättiin kouluissa, ja lukutaitokampanjan avulla käytännössä koko kansa oppi lukemaan.

lauantai 8. toukokuuta 2010

Kelvottomia pommeja

KU-VIIKKOLEHTI 7.5.2010

New Yorkissa ei ole viime päivinä puhuttu juuri muusta kuin Times Squaren epäonnistuneesta autopommi-iskusta viime viikonloppuna. Broadwayn suosittu teatterikortteli suljettiin vapunpäivän iltana yleisöltä sen jälkeen kun kadun varteen pysäköidyssä maasturissa poksahti ilotulituspommeja. Poliisi kertoi seuraavana päivänä, että autopommi oli amatöörimäinen viritelmä herätyskelloja, bensakanistereita ja lannoitesäkkejä, eivätkä lannoitteet olisi todennäköisesti edes räjähtäneet.

Mutta tämäkään ei vähentänyt mediakohua. Maanantai-iltana pakistanilaissyntyinen Yhdysvaltojen kansalainen Faisal Shahzad pidätettiin Dubaihin lähdössä olevasta lentokoneesta epäiltynä terrori-iskun ja joukkomurhan yrityksestä, ja sen jälkeen tiedotusvälineet ovat lyhyessä ajassa selvittäneet 30-vuotiaan finanssimeklarin taustasta lähes kaiken. Tv-ryhmät majoittuivat Shahzadin Connecticutissa sijaitsevan asunnon eteen lähettämään suoria uutislähetyksiä.

Vielä pidätyksen jälkeen presidentti Barack Obama on kehottanut kansalaisia pysymään valppaina ja oikeusministeri Eric Holder on luvannut, että Yhdysvaltojen viranomaiset eivät tule lepäämään ennen kuin kaikki terrori-iskun yritykseen osallistuneet on tuotu oikeuteen.

Parhaillaan tutkitaan Faisal Shahzadin mahdollisia yhteyksiä Pakistanin Taleban-liikkeeseen, jonka kerrottiin ottaneen pommiyrityksen vastuulleen.

Yhdysvaltojen taistelulennokkien iskuissa Waziristanissa Pakistanissa on reilun vuoden aikana kuollut ainakin tuhat ihmistä, suurin osa heistä siviilejä.

Kohun keskellä Britannian yleisradio BBC haastatteli Times Squaren välkkyviä neonvalomainoksia ihastelleita turisteja. Monien mielestä media reagoi pommiyritykseen liioitellusti ja lietsoi ihmisiin turhaa pelkoa.

Viranomaisten toimintaa kriittisesti seuraava yhdysvaltalainen uutissivusto Prison Planet puolestaan julkaisi Times Squaren evakuoinnin aikana kuvatun silminnäkijävideon, josta kävi ilmi, että alueelta evakuoitiin vain osa ihmisistä. West Side Storyn musikaaliesitykseen meneviä ei jostain syystä käännytetty paikalta. Läheinen McDonald’sin hampurilaisravintola tyhjennettiin asiakkaista, mutta työntekijät jäivät edelleen kassan taakse töihin.

Videon kuvaajan mielestä evakuointi vaikutti lähinnä pommiharjoitukselta eikä todelliselta hätätilanteelta.

Prison Planet -sivusto kiinnitti huomiota myös paikallisen tv-kanavan haastatteluun, jossa floridalaisen Leen piirikunnan sheriffi kertoi olleensa pommiyrityksen sattuessa Times Squarella New Yorkin poliisin pommiryhmän järjestämässä pommiharjoituksessa.

Sivusto muistutti, että terrori-iskuja on aiemminkin tehty juuri erilaisten terrorisminvastaisten harjoitusten aikana. Syyskuun 11. päivänä 2001 Yhdysvalloissa oli meneillään kaapattuja matkustajakoneita koskenut suurharjoitus. Lontoon metrossa kesällä 2005 tehtyjen pommi-iskujen aikaan käynnissä oli puolestaan tuhannen ihmisen kriisinhallintaharjoitus, jossa kuviteltiin, että pommi-iskuja tehtäisiin juuri samoilla metroasemilla ja samaan kellonaikaan kuin todellisuudessa tapahtui.

New Yorkissa vappupäivän pommiyritys tuli joka tapauksessa poliisiviranomaisille mieluisaan aikaan. Pormestari Michael Bloomberg ilmoitti tiistaina Manhattanille hankittavista uusista supermoderneista valvontalaitteista. Wall Streetin alueella jo käytössä oleva valvontajärjestelmä on aiemmin herättänyt kaupungin asukkaissa vastustusta.

Epäonnistuneesta pommiräjäytyksestä nousi edellisen kerran vastaavanlainen kohu, kun nigerialainen Umar Abdulmutallab yritti saada alushousuihinsa ommellun pentriittipommivirityksen syttymään viime jouluna Amsterdamista Detrotiin matkalla olleessa matkustajakoneessa.

Pentriitti on sotilaskäytössä oleva voimakas räjähde, mutta Abdulmutallabilta puuttui sytytin, jonka iskuvoima olisi saanut aineen räjähtämään. Jemenissä oleskellut nuorukainen onnistui lopulta vain sytyttämään vaatteensa tuleen.

Kalsaripommin seurauksena Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Italian lentokentille hankittiin kuitenkin pikaisesti uudet kokovartaloskannerit, jotka tunnistavat myös vaatteiden alle piilotetut esineet.

Obaman hallinto tiivisti sotilasyhteistyötä Jemenin korruptoituneen presidentin Ali Abdullah Salehin kanssa.

Yhdysvalloissa kansalaisoikeuksia kaventava terrorisminvastainen laki, Patriot Act, sai kongressin päätöksellä vuoden verran jatkoaikaa ilman sen kummempaa keskustelua.

Juuri minkäänlaista keskustelua ei ole käyty myöskään BBC:n aiemmin keväällä tekemästä dokumenttiohjelmasta, jossa kansainväliset räjähdeasiantuntijat yrittivät selvittää, miten suurta vahinkoa Umar Abdulmutallabin hallussa ollut pentriittimäärä olisi pahimmassa tapauksessa voinut aiheuttaa, jos aine olisi räjäytetty oikeaoppisesti.

Käytöstä poistetussa Boeing 747 -koneessa tehdyssä simulaatiossa koneen matkustamon alumiininen ulkokuori jousti hieman räjähdyksen voimasta mutta säilyi täysin ehjänä.

Räjähdyskokeen tekijöiden mukaan pommi-iskun tekijä ja tämän vierustoveri olisivat kuolleet iskussa, mutta pentriittimäärä ei olisi mitenkään riittänyt aiheuttamaan vaurioita matkustajakoneen ulkorakenteeseen.

”Olen aivan vakuuttunut siitä, että lentohenkilökunta olisi kyennyt jatkamaan lentoa ja kone olisi voinut laskeutua ilman ongelmia”, arveli yhdysvaltalainen lento-onnettomuustutkija J. F. Joseph.

Räjähdyssimulaatiota kuvaava video on edelleen nähtävissä BBC:n verkkosivuilla.

Umar Abdulmutallab odottaa puolestaan yhä oikeudenkäyntiä vankilassa Michiganissa. Hän on kiistänyt syytteet, joiden mukaan hän olisi yrittänyt surmata kaikki koneen 289 matkustajaa.