tiistai 27. syyskuuta 2011

9/11: Miksi uutta selvitystä tarvitaan

KU-VIIKKOLEHTI 23.9.2011

Kirjoitin kaksi viikkoa sitten tällä palstalla syyskuun 11. päivän tapahtumista ja Mikael Böökin aihetta käsittelevästä tuoreesta kirjasta Sammansvärjning – Om konspirationsteori och sanningssökande (Salaliitto – Salaliittoteoriasta ja totuudenetsinnästä). Kirjoitus herätti vilkasta keskustelua KU:n verkkolehdessä.

Osa verkkokeskustelijoista antoi kirjoituksesta myönteistä palautetta ja toi esille lisää syitä, miksi viralliset selitykset tapahtumista ovat epäuskottavia ja World Trade Centerin tornien romahtamisen osalta myös fysiikan lakien vastaisia. Toiset taas paheksuivat sitä, että ”salaliittoteorioille” annettiin jälleen palstatilaa.

Alla muutamia lehtien palstoilta tai verkkokeskusteluista poimittuja tavallisimpia perusteluja, joilla syyskuun 11. päivän tapahtumien virallista versiota kyseenalaistavat näkemykset pyritään osoittamaan vääräksi – yleensä ottamatta lainkaan kantaa esitettyihin asia-argumentteihin.

* Salaliittoteorioihin
ei kannata tuhlata aikaansa. Ne eivät ole totta ja vievät huomion oikeasti tärkeistä asioista.

* Bushin hallinnon arvostelemiseen on varmasti lukuisia syitä, mutta olisi kuitenkin pähkähullua ja asiatonta syyttää sitä tuhansien omien kansalaistensa tahallisesta surmaamisesta. Erityisesti WTC-iskujen kymmenvuotismuistopäivän yhteydessä tällaisen väittäminen on hyvin loukkaavaa iskuissa kuolleiden omaisia kohtaan.

* Salaliittoteorioiden suosion taustalla on ihmisten psykologinen tarve löytää helppoja ja kaikenkattavia selityksiä monimutkaisiin asioihin. Mutta maailma ei ole niin dramaattinen kuin elokuvissa. Salaliittoteoriat ovat haitallisia ihmisten mielenterveydelle.

* Bushin hallinto ei olisi edes tarvinnut syyskuun 11. päivän iskuja uusien sotien aloittamiseksi Afganistanissa ja Irakissa. USA voi tänä päivänä aloittaa sodan milloin haluaa. Usein voimatoimia ikävä kyllä myös tarvitaan siviilien suojelemiseksi hirmuteoilta.

* Virallinen teoria on totta. Asiantuntijoiden tekemät tutkimukset todistavat sen. Vaihtoehtoteoriat on osoitettu vääriksi useilla foorumeilla, esimerkiksi yhdysvaltalaisessa Popular Mechanics -lehdessä.

* Jokainen näki tv:stä omin silmin miten lentokoneet törmäsivät WTC-torneihin. On täysin päätöntä väittää, että tornit olisivat tuhoutuneet räjähteillä. Lentopetroli pehmitti tornien teräsrakenteita, minkä jälkeen tornit romahtivat.

* Ääri-islamilainen terrorismi on todellinen uhka. Osama bin Laden ja al-Qaida myönsivät olleensa iskujen takana.

* Räjähdeteoria ja koko salaliitto ei voi olla totta, sillä WTC-talojen panostaminen olisi kestänyt viikkoja ja operaatioon olisi pitänyt osallistua valtava määrä ihmisiä. Näistä joku olisi varmasti jo vuotanut asian julkisuuteen.

* Jos virallinen teoria ei olisi totta, valtamedian tutkivat journalistit olisivat varmasti jo osoittaneet sen vääräksi.

* Totuusliike ei ole kymmenen vuoden aikana kyennyt nimeämään yhtään ihmistä, joka olisi osallistunut väitettyyn salaliittoon.

Jotkut edellä mainitut argumentit tuovat esiin tärkeitä kysymyksiä, jotka vaatisivat seikkaperäistä tutkimusta (esimerkiksi miten räjähteet asennettiin torneihin). Mutta suurin osa näistä argumenteista on tarkoitettu vain teilaamaan koko keskustelu aiheesta, joka epämiellyttävällä tavalla sotii vastoin kaikkea sitä, mihin meidät syyskuussa 2001 saatiin uskomaan.

Voidaan tosiaan ihmetellä, miksi valtamedia ei ole ottanut asiakseen arvioida kriittisesti 911-tutkimuskomission raporttia tai Yhdysvaltojen teknillisen tutkimuskeskuksen NIST:n selvityksiä WTC:n kaksoistornien tuhosta ja reilun sadan metrin päässä sijainneen kolmannen tornitalon WTC-7:n romahtamisesta.

911-komission raportti oli hyvin valikoiva ja tarkoitushakuinen eikä käsitellyt lainkaan esimerkiksi palomiesten silminnäkijäkertomuksia tornitaloissa kuuluneista räjähdyksistä ennen niiden romahtamista.

NIST:n raporttien selvät puutteet ovat saaneet 1 500 asiaan perehtynyttä arkkitehtia ja insinööriä liittymään liikkeeseen, joka vaatii uutta ja puolueetonta tutkimusta siitä, mikä todella sai Manhattanin kolme pilvenpiirtäjää romahtamaan.

Toki olemme nähneet tv:stä, miten lentokoneet törmäsivät WTC-torneihin. Mutta lentokoneiden törmäykset ja näistä syttyneet tulipalot eivät selitä kolmen teräsrakenteisen tornitalon tuhoutumista purkuräjäytystä muistuttavalla tavalla.

Arkkitehtien ja insinöörien 911-totuusliikkeen mukaan virallinen teoria, siten kun se esitetään NIST:n raporteissa, ei ole eikä voi olla totta.

Yhdysvaltalainen, paikallista Tekniikan Maailmaa vastaava Popular Mechanics -lehti ei 911-teemanumerossaan myöskään kumonnut totuusliikkeen epäilyjä, vaan lähinnä vääristeli niitä ja toisti virallisten raporttien johtopäätöksiä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua.

Uutta riippumatonta selvitystä syyskuun 11. päivän tapahtumista vaativat tänä päivänä myös lukuisat WTC:n kaksoistornien tuhossa kuolleiden omaiset.

Ennen tällaisen tutkimuksen tekemistä on kohtuutonta ja länsimaisten oikeuskäsitysten vastaista vaatia, että totuusliikkeen edustajat nimeäisivät yksittäisiä ihmisiä, jotka osallistuivat 911-salaliittoon.

Rikoksen selvittäminen vaatii rikostutkintaa ja näin suuren rikoksen selvittäminen sitäkin suurempaa tutkintaa, jossa selvitetään myös Yhdysvaltojen ilmavalvonnan lamaantuminen, sisäpiirikaupat sekä mitä tapahtui kahdelle muulle kaapatulle koneelle, sille jonka väitettiin törmänneen Pentagoniin ja sille jonka väitettiin syöksyneen maahan Pennsylvaniassa.

Pentagonin rakennuksen vauriot eivät vastaa Boeing-koneen törmäyksestä mahdollisesti aiheutuneita tuhoa, eikä rakennuksesta löytynyt jälkeäkään koneen hylystä. Neljännen koneen osia löytyi puolestaan usean kilometrin säteellä väitetystä maahansyöksypaikasta.

Osama bin Laden ei kuuluisalla videolla ottanut todellisuudessa mitään vastuuta iskuista. Yhdysvaltojen viranomaisten videoon lisäämä englanninkielinen tekstitys sen sijaan vääristeli bin Ladenin sanomisia. Bin Ladenia vastaan ei myöskään koskaan nostettu mitään syytettä syyskuun 11. päivän iskuista.

perjantai 9. syyskuuta 2011

Terrori-isku vai tekosyy uusiin sotiin

KU-VIIKKOLEHTI 9.9.2011

Lähikaupasta tarttui mukaan kassan vieressä esillä ollut Ilta-Sanomien WTC-erikoislehti, jota myytiin iltapäivälehden kylkiäisenä. Lehti sisälsi aukeama toisensa perään värikkäitä ja dramaattisia kuvia lentokoneiden törmäyksistä New Yorkin World Trade Centerin pilvenpiirtäjiin kymmenen vuotta sitten.

Sivulta 8 löytyy myös näyttävä kuva, jossa toisen kaksoistornin yläkerrokset räjähtävät valtavaksi pölypilveksi ennen koko tornitalon sortumista.

Lehden jutut ovat lähinnä henkilökuvia tornitalojen tuhossa kuolleista ihmisistä lapsuusajan valokuvien kera tai hengissä säilyneiden kertomuksia kymmenen vuoden takaisista tapahtumista ja elämästä sen jälkeen.

Arabiterroristeista kerrotaan kahdeksan sivun verran. Erillisissä kaaviokuvissa pyritään osoittamaan, miten lentokoneiden törmäysten aiheuttamat tulipalot saivat kaksoistornit lopulta romahtamaan.

Ilta-Sanomien WTC-lehti noudattaa varsin kritiikittömästi George W. Bushin hallinnon esittämää virallista versiota tapahtumien kulusta. Tosin lehden loppupuolella kaksi aukeamaa on omistettu virallista kertomusta epäileville salaliittoteorioille ja syyskuun 11. päivään liittyville oudoille tapauksille.

Keitä olivat esimerkiksi israelilaismiehet, jotka kuvasivat WTC-tornien tuhoja videokameralla New Jerseystä käsin ja tanssivat riemuissaan?

Ketkä tekivät iskujen alla hämäriä myyntioptiokauppoja kaappausten kohteeksi joutuneiden lentoyhtiöiden osakkeilla – ilmeisen tietoisina siitä, että osakkeiden hinta tulisi pian romahtamaan?

Entä miten selittää kaapatuista koneista soitetut kännykkäpuhelut, vaikka lentokoneista ei kymmenen vuotta sitten voinut soittaa matkapuhelimella?

Virallisen teorian fysiikan lakeja uhmaavia selityksiä tornitalojen sortumisesta käsitellään virallisten tuhoselvitysten sisältöä yksinkertaistaen ja 911-totuusliikkeen argumentteja vääristellen.

Tornitalojen massiivisten teräsrakenteiden pettäminen johtui Ilta-Sanomien WTC-liitteen mukaan lentopolttoaineen aiheuttamista rajuista tulipaloista, jotka heikensivät palosuojaamattomia rakenteita. ”Kun paljas teräs kuumenee tuhanteen asteeseen, se pehmenee ja sen kantokyky vähenee”, lehti siteeraa Yhdysvaltojen teknillisen tutkimuskeskuksen NIST:n virallista raporttia kaksoistornien tuhoista.

Sitä Ilta-Sanomat ei kerro, että samaisen virallisen raportin mukaan lentopetroli paloi loppuun muutamassa minuutissa ja tulipalojen lämpötila kohosi rakennusten teräspilarien kohdalla enimmillään vain 250 asteeseen, mikä ei millään riittäisi vaurioittamaan terästä.

Virallisen tutkimusraportin mukaan WTC-kaksoistornit romahtivat kuitenkin ”pohjimmiltaan vapaan pudotuksen nopeudella”, ilman että alla olevat kerrokset olisivat lainkaan hidastaneet yläkerrosten sortumista.

Ilta-Sanomien liite mainitsee myös World Trade Centerin rakennuksen 7, kolmannen tornitalon, joka romahti syyskuun 11. päivän iltana vuonna 2001, ilman että siihen törmäsi mitään lentokonetta. Tampereen Näsineulaa hiukan korkeampi mutta sata metriä leveä WTC-7 luhistui kasaan alle seitsemässä sekunnissa, aivan kuin kyseessä olisi ollut räjähteillä tehty hallittu purku.

NIST:n virallisen tutkimusraportin mukaan WTC-7 oli ensimmäinen tapaus maailmanhistoriassa, jossa teräsrakenteinen korkea talo romahti täydellisesti pelkästään tulipalon takia.

Syyskuun 11. päivän tapahtumien virallisen teorian lukuisia hankaluuksia kerrataan myös suomalaisen 911-totuusaktiivin Mikael Böökin tällä viikolla julkaistussa kirjassa Sammansvärjning – Om konspirationsteori och sanningssökande (Salaliitto – Salaliittoteoriasta ja totuudenetsinnästä).

Suomen Attacin perustajiin kuulunut Böök käsittelee kirjassaan muun muassa Yhdysvaltojen ilmavalvonnan täydellistä lamaannusta, Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin rakennuksen tuhoja, jotka eivät lainkaan vastaa Boeing-koneen törmäyksestä mahdollisesti aiheutuvia vaurioita, sekä New Yorkin entisen pormestarin Rudi Giulianin lausuntoja, joiden mukaan WTC-tornien romahtamisesta tiedettiin jo ennen romahdusten alkamista.

Böök kirjoittaa väitetyistä lentokonekaappaajista, joista ainakin kuusi osoittautui olevan iskujen jälkeen yhä hengissä antaen haastatteluja uutistoimisto AP:lle, Britannian yleisradiolle BBC:lle ja brittilehti Telegraphille.

Böök kertoo Osama bin Ladenin sairaalahoidosta Dubain yhdysvaltalaisessa sairaalassa kesällä 2001, jolloin tämä oli jo etsintäkuulutettu epäiltynä aiemmista terrori-iskuista.

Osittain Böökin aiemmista blogi- ja lehtikirjoituksista koostuva kirja sisältää myös luonnoksen syyskuun 11. päivää käsitteleväksi koulujen aamunavaukseksi.

Into Kustannuksen julkaisemassa kirjassa Böök pohtii, kuinka syyskuun 11. päivän miltei käsittämätön rikos saataisiin jonain päivänä selvitettyä. Kyseessä oli hänen mukaansa rikos ihmisyyttä vastaan, jonka avulla Yhdysvallat sai tekosyyn hyökkäyssotiin ja sotilastukikohtien pystyttämiselle Lähi-idän ja Keski-Aasian maiden öljyalueille.

”Ehkä joku, joka osallistui WTC-tornien räjäyttämiseen, tulee joskus ulos kaapista”, Böök kirjoittaa.

”Olemme edelleen tilanteessa, jossa rikostutkimus on vasta aluillaan. Vaihtoehtoisten teorioiden esittäjät eivät tiedä kaikkea, eivätkä voi tietää”, Böök totesi tiistaina kirjan julkistamistilaisuudessa.

Median rooli on ollut vähemmän mairitteleva. Eri maiden valtamedia on Böökin mukaan ollut keskeisesti mukana pönkittämässä virallista salaliittoa toistamalla papukaijamaisesti täysin todistamatonta teesiä Osama bin Ladenista ja arabiterroristeista syyskuun 11. päivän tapahtumien pääsyyllisinä.

”Samalla on kuitenkin muistettava, että vaikka virallinen versio tapahtumista ei ole totta, monet ihmiset pitävät yhä täysin mahdottomana ajatusta, että Yhdysvaltojen hallitus olisi ollut itse osallinen syyskuun 11. päivän tapahtumissa. Harva haluaisi uskoa, että edes Bushin hallituksella olisi ollut näin pahansuopaisia suunnitelmia.”