perjantai 4. toukokuuta 2012

Hamppukaupan uudet käänteet

KU-VIIKKOLEHTI 4.5.2012

Hollanti oli vapun alla otsikoissa meilläkin – ei sen vuoksi, että maan oikeistohallitus kaatui, vaan koska Haagissa sijaitsevan tuomioistuimen tuomari päätti pitää voimassa juuri eroamaan joutuneen hallituksen kiistellyn lakimuutoksen, jonka myötä maan coffeeshopeissa kielletään kannabistuotteiden myynti ulkomaalaisille.

Kielto tuli voimaan vapunpäivänä maan kolmessa eteläisessä provinssissa. Ensi vuoden alusta myyntikielto ulkomaalaisille olisi tarkoitus ulottaa koko maahan.

Ainakin Maastrichtissa ja Tilburgissa coffeeshopit kuitenkin uhmasivat kieltoa. Maastrichtissa järjestettiin vappuna mielenosoitus, jossa ihmiset pössyttelivät marisätkiä kaduilla ja vaativat lakimuutoksen kumoamista.

Myös muualla maassa myyntirajoitukset ovat herättäneet vastustusta. Amsterdamin pormestari Eberhard van der Laan sanoo aikovansa neuvotella hallituksen kanssa ratkaisusta, jonka mukaan uudet lakimuutokset eivät koskisi Amsterdamia.

Amsterdamiin saapuu vuosittain noin viisi miljoonaa turistia, ja näistä joka neljäs käväisee vierailunsa aikana myös coffeeshopissa. Kaupungin linjana on, että coffeeshopit ovat keino pitää hampunpolttelijat erillään kovista huumeista. Jos myynti siirtyy katukauppaan, rikolliset huumejengit jakaisivat kaupungin omiin reviireihinsä.

Hampun myyntikieltoa ulkomaalaisille perusteltiin sillä, että Belgian ja Saksan rajan pinnassa sijaitsevissa pikkukaupungeissa asukkaat olivat kyllästyneet naapurimaista tulevien pilvenpolttajien jokaviikkoiseen huumeralliin, joka aiheutti liikenneruuhkia ja yleistä epäjärjestystä.

Eteläisten provinssien coffeeshopien omistajat nostivat lakimuutoksen vuoksi joukkokanteen, koska heidän mielestään myyntikielto syrjii muiden EU-maiden kansalaisia.

Viime viikolla eronneen oikeistohallituksen laatima lakimuutos pitää sisällään myös muita rajoituksia. Coffeeshopien tulisi olla jatkossa yksityisklubeja, joissa hamppusätkiä saa myydä vain rekisteröidyille jäsenille, joilla tulee olla henkilökohtaiset jäsenkortit.

Haarlemissa tehdyn selvityksen mukaan kuitenkin vain 12 prosenttia coffeeshopien asiakkaista suostuisi rekisteröitymään yksityisklubin jäseneksi, sillä jäsenkortti leimaisi asiakkaan huumeenkäyttäjäksi. Kannabiksen myynti, käyttö ja hallussapito on Hollannissa edelleen laitonta. Coffeeshopeissa saa ostaa enintään viisi grammaa kannabista omaan käyttöön vailla pelkoa huumesyytteestä.

Hollannin coffeeshopit joutuvat kuitenkin hankkimaan myyntituotteensa laittomasti, lähinnä paikallisilta kotikasvattajilta. Viime aikoina jotkut coffeeshopien omistajat ovat tulleet pidätetyiksi matkalla töihin, kun heillä on ollut mukanaan päivän myyntiin tarkoitettu määrä hampputuotteita.

Rikosoikeustutkija Tim Boekhout van Solinge Utrechtin yliopistosta toteaa, että Hollannin parlamentti on neljä kertaa tehnyt lakiesityksen kannabiksen tuotannon ja myynnin laillistamiseksi. ”Mutta joka kerta hallitus on kieltäytynyt hyväksymästä lakia, Yhdysvaltojen painostuksen vuoksi.”

Kannabiksen myyntirajoitukset saattavat jäädä Hollannissa väliaikaiseksi ilmiöksi. Maassa pidetään syyskuussa parlamenttivaalit, ja seuraava hallitus voi kumota uudet myyntirajoitukset. Hallituksessa olleet oikeistopuolueet eivät tämänhetkisten kannatuslukujen perusteella tule saamaan syksyn vaaleissa enemmistöä. Eniten kannatustaan on lisännyt vasemmistolainen Sosialistipuolue.

Jos Hollanti on mennyt kannabiksen käytön suvaitsemisessa ainakin väliaikaisesti hiukan taaksepäin, useissa muissa Euroopan maissa kieltolakia on jo hellitetty.

Portugali poisti vuonna 2001 rangaistukset kaikkien omaan käyttöön tarkoitettujen huumeiden hallussapidosta. Kannabista saa pitää hallussaan 2,5 grammaa. Tulokset ovat olleet hyvät. Kannabiksen käyttö lisääntyi hiukan nuorten keskuudessa, mutta heroiinin käyttö väheni ja sen myötä myös hiv-tartuntojen määrä laski. Huumeidenkäyttö on Portugalissa muihin EU-maihin verrattuna edelleen vähäistä.

Tšekin tasavallassa hampun kotikasvatus ja pienten määrien hallussapito sallittiin kaksi vuotta sitten. Prahan pormestari osallistui maan ensimmäisen kannabiksen lääkinnällistä käyttöä edistävän hamppuapteekin avajaisiin.

Myös naapurimaassa Slovakiassa suunnitellaan hampun käytön sallimista. Maan sosiaalidemokraattinen pääministeri Robert Fico kirjoitti viime kuussa blogissaan, että rikosoikeusjärjestelmä on tehoton tapa taistella marihuanan käyttöä vastaan.

Espanjaan kuuluvassa Baskimaassa hampun kotikasvatus, myynti ja käyttö sallittiin tämän vuoden alussa.

Myös Sveitsissä pienimuotoinen kotikasvatus sallittiin tänä vuonna neljässä kantonissa. Huumehampun myynti on periaatteessa laitonta, mutta sitä kaupataan avoimesti hajustetyynyjen nimikkeellä.

Kööpenhaminassa taas kaupunginvaltuusto on valtuuttanut sosiaalilautakunnan laatimaan suunnitelman kaupungin ylläpitämien hamppumyymälöiden avaamiseksi. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on vähentää huumekauppaa pyörittävien moottoripyöräjengien vaikutusvaltaa.

Muualla maailmassa etenkin eräät Latinalaisen Amerikan maat ovat viime vuosina valinneet sallivamman huumelainsäädännön. Meksikossa pienten huumemäärien hallussapito dekriminalisoitiin vuonna 2009. Päätöstä edelsi useita vuosia kestänyt vääntö Yhdysvaltojen hallituksen painostaessa naapurimaataan pitämään kiinni kovista rangaistuksista.

Yksityinen kannabiksen käyttö ja pienten määrien hallussapito on sallittu myös Argentiinassa, Chilessä, Kolumbiassa, Perussa, Uruguayssa ja Venezuelassa.

Yhdysvalloissa taas 16 osavaltiota on hyväksynyt kannabiksen käytön lääkärin määräyksestä. Marihuanaa on käytetty lääkärin määräyksestä esimerkiksi aidspotilaiden ruokahalun lisäämiseen ja syöpää tai niveltulehdusta sairastavien kivunlievitykseen. Viime syksynä kymmenien hamppuapteekkien käskettiin kuitenkin sulkea ovensa Kaliforniassa, kun liittovaltion viranomaisten mielestä lääkereseptejä kirjoitettiin myös täysin terveille asiakkaille.

Ei kommentteja: