perjantai 27. syyskuuta 2013

Kysymyksiä Nairobin terrori-iskusta

KU-VIIKKOLEHTI 27.9.2013

Westgaten ostoskeskuksen terrori-isku Kenian pääkaupungissa Nairobissa jätti jälkeensä paitsi surua ja murhetta myös ison määrän kysymyksiä.

Israelilaisomistuksessa ollut ostoskeskus sijaitsi Nairobin vauraassa Westlandsin kaupunginosassa ja oli monien mielestä kaupungin hienoin. Westgatessa oli yli 80 merkkivaatekauppaa, pankkeja, ravintoloita, kahviloita, elokuvateatteri ja supermarket. Ostoskeskus oli rikkaiden kenialaisten, maan aasialaisvähemmistön, Keniassa asuvien ulkomaalaisten sekä turistien suosiossa.

Virallisten tietojen mukaan terrori-iskussa kuoli 61 siviiliä, kuusi kenialaista sotilasta tai poliisia ja viisi terroristia. Siviiliuhreista 21 oli ulkomaalaisia useista eri maista.

Iskun otti vastuulleen somalialainen islamistikapinallisten järjestö Al-Shabaab, joka ilmoitti hyökkäyksen olleen kosto Kenian sotatoimista Somaliassa.

Kenian hallituksen mukaan 11 ihmistä oli pidätetty osallisuudesta iskuihin tai niiden suunnitteluun. 

Iskun tekijöiden määrästä ja henkilöllisyydestä on tätä kirjoittaessa kuitenkin ristiriitaisia tietoja. Britannian yleisradion BBC:n mukaan heitä oli 6–16. Aseistuksena oli rynnäkkökiväärejä, pistooleja ja käsikranaatteja.

Joidenkin silminnäkijätietojen mukaan hyökkääjät olivat somalialaisia tai arabeja, heillä oli päässään valkoiset turbaanit tai mustat huivit ja he antoivat käskyjä englanniksi. Toisten silminnäkijöiden mukaan pyssymiehet olivat valkoihoisia ja heillä oli luotiliivit ja päässään suojalasit.

Useat todistajat kertoivat englantia brittiaksentilla puhuvasta valkoihoisesta naisesta, joka toimi terroristiryhmän johtajana.

Kenian ulkoministeri Amina Mohamed kertoi alkuviikosta, että tekijöiden joukossa oli kaksi tai kolme Yhdysvaltojen kansalaista sekä brittiläinen nainen. Yhdysvaltalaiset olivat 18–19-vuotiaita, somalialaista tai arabialaista alkuperää, ja ainakin osa heistä oli kotoisin Minnesotasta.

Valkoihoisen brittinaisen uskottiin olevan 29-vuotias kolmen lapsen äiti Samantha Lewthwaite, joka tunnetaan myös ”valkoisena leskenä”. Teini-iässä islaminuskoon kääntynyt Lewthwaite oli naimisissa Germaine Lindsayn kanssa, joka nimettiin yhdeksi Lontoon metron pommi-iskun tekijäksi vuonna 2005.

Lewthwaite oli Keniassa syytettynä pommi-iskujen suunnittelusta, ja häntä epäiltiin myös osallisuudesta Mombasassa kesällä 2012 tehtyyn kranaatti-iskuun.

Al-Shabaab kuitenkin kiisti naisen osallistuneen iskuun – eivätkä naiset ole tiettävästi aiemmin olleet mukana järjestön operaatioissa.

Eräiden arvioiden mukaan kyseessä olikin somalialaisista ja ulkomaalaisista taistelijoista koostunut itsenäinen jihadistiryhmittymä, joka vain käytti Al-Shabaabin nimeä.

Sen sijaan väitteet Helsingissä asuvan somalialaisen osallistumisesta iskuun eivät todennäköisesti pitäneet paikkaansa. Väite perustui Al-Shabaabin nimissä avatun tekaistun Twitter-tilin viesteihin. Al-Shabaabin tviittejä aiemmin lukeneet pystyivät helposti tunnistamaan nämä tviitit väärennöksiksi.

Islamistijärjestö Al-Shabaab pitää edelleen hallussaan suurta osaa Somalian eteläosista. Vain pääkaupunki Mogadishu on Somalian hallituksen ja Afrikan unionin ugandalaisten ja burundilaisten joukkojen hallussa. Syksyllä 2011 Kenian joukot valloittivat Al-Shabaabilta Kismayun satamakaupungin ja alueita Kenian vastaisen rajan tuntumassa.

”Olemme taistelleet kenialaisia vastaan pitkään omassa maassamme. Nyt on aika siirtää taistelukenttä heidän omalle maalleen”, Al-Shabaab ilmoitti ottaessaan vastuun Westgaten ostoskeskuksen iskusta.

Al-Shabaabin sotaoperaatioista vastaava tiedottaja Sheikh Abdulaziz Abu Musab totesi Al Jazeeran haastattelussa, että Westgaten ostoskeskuksessa oli israelilaisten ja amerikkalaisten omistamia kauppoja ja siellä kävi turisteja, diplomaatteja ja kenialaisia päättäjiä, joten se oli hänen mielestään legitiimi sotakohde.

”Mitä tulee siviiliuhreihin, niin kenialaisilta pitäisi ensin kysyä, miksi Kenian joukot ovat pommittaneet viattomia ihmisiä Somaliassa ja pakolaisleireillä”, sotatiedottaja Abu Musab perusteli.

Keskiviikkona Al-Shabaab väitti, että Kenian hallitus käytti kemiallisia kaasuja hyökkäyksessä terroristeja vastaan ja kaasuiskussa saivat surmansa myös ostoskeskuksessa olleet panttivangit. Järjestön mukaan ostoskeskuksen katto räjäytettiin todisteiden peittämiseksi.

Kenian viranomaisten mukaan katto romahti ostoskeskuksessa riehuneen tulipalon vuoksi.

Terroristien vastaisessa operaatiossa oli mukana israelilaisia ja amerikkalaisia terrorisminvastaisia erikoisjoukkoja, mutta heidän roolistaan on annettu ristiriitaisia tietoja.

Nairobin terrori-iskun taloudellisia kustannuksia on vielä vaikea arvioida. Ostoskeskuksen kauppojen uskotaan kuitenkin häviävän satoja miljoonia euroja pelkästään menetettynä myyntinä. Terrori-isku tulee varmasti myös lamauttamaan Kenialle elintärkeän matkailualan sekä vähentämään muita kaupallisia investointeja.

Nairobissa päämajaansa pitävät YK-järjestöt ja monet muut kansainväliset järjestöt tuskin lähtevät maasta.

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta menetti ostoskeskuksen verilöylyssä siskonpoikansa ja tämän morsiamen, mutta muutoin terrori-isku on monin tavoin koitunut hänen hyödykseen.

Isku yhdisti kansakuntaa, joka oli syvästi jakautunut viime kevään vilpillisiksi väitettyjen presidentinvaalien jälkeen. Kenyattalla on nyt monien sympatiat puolellaan, kun hän matkustaa myöhemmin syksyllä Haagiin vastaamaan kansainvälisen rikostuomioistuimen syytteisiin joukkomurhien organisoimisesta vuoden 2007 vaalien jälkeen.

Toinen voittaja on terrori-iskun tekijäksi ilmoittautunut Al-Shabaab. Järjestö sai minkä halusi, eli paljon julkisuutta länsimaissa, missä jihadisteilla näyttäisi olevan suurin potentiaalinen kannatuspohja juurettomuutta kokevien maahanmuuttajanuorten keskuudessa.

Siinä missä kymmeniä ihmisiä surmanneet aiemmat kranaatti- ja pommi-iskut Keniassa ja Ugandassa on kuitattu länsimediassa pikku-uutisilla, nyt Al-Shabaab sai paistatella globaalin median keskiössä neljän päivän ajan.

Ei kommentteja: