perjantai 20. joulukuuta 2013

Hyväosaisten kansannousu

KU-VIIKKOLEHTI 20.12.2013

Thaimaan hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat olleet Bangkokin kaduilla lähes yhtäjaksoisesti kohta kuukauden ajan, ja sunnuntaille on luvassa taas lisää mielenosoituksia.

Bangkokin keskustan Demokratian muistomerkillä järjestetty mielenosoitus muistutti viime viikolla jonkinlaista festivaalia. Thaimaan liput liehuivat, kun paikalliset bändit esiintyivät kymmenille tuhansille keskiluokkaisille nuorille ja iloisille vanhuksille.

Opposition Demokraattista puoluetta edustavien poliitikkojen puheiden välissä mielenosoittajia kehotettiin viheltämään pilleihin.

Mielenosoittajien mukaan Thaimaan ongelmien syynä on maan pääministerinä vuosina 2001–2006 ollut Thaksin Shinawatra. Matkapuhelinbisneksellä rikastunut Shinawatra muistetaan maailmalla myös jalkapallojoukkue Manchester Cityn entisenä omistajana.

Thaksin Shinawatra syöstiin vallasta sotilasvallankaappauksessa ja tuomittiin vuonna 2008 vankeuteen vallan väärinkäytöstä vaimonsa tekemien maakauppojen yhteydessä. Mutta Bangkokin mielenosoittajien mukaan Thaksin johtaa maata edelleen maanpaosta Dubaista käsin.

Sotilasvallan päättymisen jälkeen Thaksinin tukema puolue on voittanut Thaimaan parlamenttivaalit jo kahdesti, viimeksi vuonna 2011, jolloin pääministeriksi valittiin hänen pikkusiskonsa Yingluck Shinawatra.

Yingluckin puolue Pheu Thai (Thaimaan puolesta) sai yksinään enemmistön parlamentissa, mutta muodosti hallituksen yhdessä viiden pienpuolueen kanssa. Hallitus on suosittu etenkin Thaimaan pohjois- ja koillisosien köyhällä maaseudulla, mutta Bangkokin mielenosoittajat ovat toista mieltä.

”Hallitus käyttää meidän veronmaksajien rahoja hankkeisiin, jotka hyödyttävät Thaksinin liikeyrityksiä”, muuan iäkkäämpi mielenosoittaja selitti.

Kansannousun johtajaksi ryhtynyt entinen varapääministeri Suthep Thaugsuban arvelee, että tulevana sunnuntaina kaksi miljoonaa ihmistä osallistuu mielenosoituksiin. Tavoite tuskin toteutuu.

Ennen viime viikon maanantain protesteja Suthep ilmoitti antautuvansa viranomaisille, jollei Bangkokin kaduille tulisi miljoona mielenosoittajaa. Suurmielenosoitukseen osallistui lopulta noin 150 000 ihmistä – 65 miljoonan asukkaan Thaimaassa.

Protestien rauhoittamiseksi pääministeri Yingluck Shinawatra hajotti parlamentin ja lupasi uudet vaalit ensi vuoden helmikuussa.

Mielenosoittajia uudet vaalit eivät tyydytä. Oppositiojohtaja Suthep Thaugsuban sanoo haluavansa palauttaa maahan demokratian nimittämällä maan johtoon ”kansanneuvoston”, jonka jäseniä ei ole tarkoitus valita vaaleilla.

”Emme halua uusia vaaleja, koska häviäisimme kuitenkin. Haluamme, että Shinawatran perhe lähtee maasta”, eräs mielenosoittaja kertoi uutistoimisto Reutersille.

”Me olemme rikkaita, ja lapsemme ovat käyneet koulua Bangkokissa. Thaksinin kannattajat ovat köyhiä ja kouluttamattomia, ja Thaksin on ostanut heidän äänensä”, arveli puolestaan bangkokilainen toimiston johtaja.

Thaksin Shinawatran syrjäyttämisen jälkeen hänen kannattajansa ja vastustajansa ovat olleet vuoron perään Bangkokin kaduilla. Tämänkertaiset mielenosoitukset saivat alkunsa hallituksen laatimasta armahduslaista.

Armahduslaki olisi vapauttanut syytteistä aiempien vuosien protesteihin osallistuneita mielenosoittajia sekä kaikki vuoden 2004 jälkeen poliittisista syistä tuomion saaneet. Yleinen armahdus olisi mahdollistanut Thaksin Shinawatran paluun Thaimaahan, mutta samalla myös oppositiojohtajat Suthep Thaugsuban ja Abhisit Vejjajiva olisi vapautettu murhasyytteistä.

Vuonna 2010 pääministerinä ja varapääministerinä ollessaan Suthep ja Abhisit antoivat sotilaille käskyn tulittaa Thaksin Shinawatraa kannattaneita mielenosoittajia. 90 ihmistä kuoli.

Yleinen armahdus, pyrkimys kansalliseen sovintoon ja isoveli Thaksinin maineen palauttaminen olivat Yingluck Shinawatran keskeisiä vaalilupauksia vuoden 2011 vaalikampanjassa.

Thaimaan senaatti kuitenkin kumosi viime kuussa parlamentin alahuoneen hyväksymän armahduslain.

Vaikka armahduslaki tyssäsi senaattiin, mielenosoitukset vain yltyivät. Vihellyspilleillä ja Thaimaan lipuilla varustautuneet väkijoukot valtasivat valtiovarainministeriön, maatalousministeriön ja maan tv-asemat ja järjestivät piknikkejä myös poliisin ja armeijan päämajojen pihalla.

Bangkokin ylemmän keskiluokan lisäksi mielenosoituksiin tuotiin Demokraattisen puolueen kannattajia busseilla maan eteläosista. Hua Hinin kaupungissa ihmisiä värvättiin lähtemään pääkaupunkiin 2 000 bahtin eli 45 euron päiväpalkalla.

Mielenosoituksissa oli tarjolla nuudelikeittoa ja ihmiset kuvasivat toisiaan älypuhelimilla. Bangkokin demokratiamuistomerkillä osa paikallisista opposition aktivisteista seurasi tapahtumia viereisen McDonald’sin sisältä.

Protestijohtaja Suthep Thaugsuban on vaatinut ihmisiä yleislakkoon ja kehottanut valtion ja kuntien virkamiehiä ottamaan vastedes käskynsä perustamaltaan kansanneuvostolta. Viikko sitten hän yritti saada armeijan johtoa tukemaan ”poliittisia uudistuksia”, mistä nämä onneksi kieltäytyivät.

Thaimaan tiedotusvälineet myötäilivät mielenosoittajia pitkään, mutta viime viikolla palstatilaa saivat myös yliopistojen tutkijat, jotka vertasivat ajatusta kansanneuvostosta fasistien vallankumoukseen 1920-luvun Italiassa.

Bangkokissakin moni kadunmies on jo läpeensä kyllästynyt mielenosoituksiin, jotka tukkivat liikenteen ja haittaavat taloutta. Thaimaahan matkustavien turistien määrä on pudonnut viidenneksellä viime vuoden joulukuuhun verrattuna.

Maan pohjois- ja koillisosista kotoisin olevat kertovat sen sijaan mieluusti Yingluck Shinawatran ja isoveli-Thaksinin hallitusten saavutuksista. Thaksinin hallituskaudella köyhyysrajan alla elävien määrä puolittui ja kaikille thaimaalaisille järjestettiin pääsy terveydenhoitoon alle euron maksua vastaan.

Yingluckin hallitus on nostanut minimipalkan seitsemään euroon päivässä ja maksanut riisinviljelijöille markkinahintaa korkeampaa hintaa. Koululaisille on hankittu omat taulutietokoneet, ja ilmainen langaton verkko löytyy hotspoteista eri puolilta maata.

torstai 5. joulukuuta 2013

Lähi-idän politiikan uudet käänteet

KU-VIIKKOLEHTI 5.12.2013

Lähi-idän jännitteiden osalta mennyt syksy on ollut yllättävien hyvien uutisten aikaa. Vai muistatteko vielä, miten syyskuun alussa näytti melkein varmalta, että Yhdysvallat aloittaa ilmaiskut Syyriaan? Sotarummutuksen keskellä myös pitkään suunniteltu hyökkäys Iraniin vaikutti yhä todennäköisemmältä.

Länsimaat syyttivät Syyriaa maan pääkaupungin Damaskoksen laitamilla elokuussa tehdyistä kaasuiskuista, joissa kuoli satoja ihmisiä. Irania taas syytettiin Syyrian tukemisesta ja aikeista kehittää ydinase.

Nyt tilanne onkin aivan toinen. Syyrian kemiallisia aseita aiotaan hävittää Yhdysvaltojen sotalaivalla ja 35 ulkomaista yhtiötä on tarjoutunut tuhoamaan vähemmän vaarallisia kemikaaleja. Syyrian rauhanneuvottelujen uusi vaihe käynnistyy Genevessä Sveitsissä tammikuussa.

Iran taas suostui viime kuun lopulla sopuun oman ydinohjelman pysäyttämiseksi. Jos asiat etenevät suunnitelmien mukaan, Iranin talouspakotteita ruvetaan purkamaan ensi kesänä.

Parhaassa tapauksessa on mahdollista, että Lähi-idän maiden useat eri konfliktit laantuvat ja alueen geopoliittinen palapeli liittolaissuhteineen menee uusiksi.

Lyhyellä aikavälillä on kuitenkin mahdollista, että Syyrian sota kiihtyy, kun presidentti Bashar al-Assadin hallituksen ei tarvitse pelätä Yhdysvaltojen ohjusiskuja ja ilmapommituksia, vaan voi keskittyä taistelemaan alakynnessä olevia kapinallisia vastaan tavanomaisin asein.

Iranin kanssa tehty sopimus uraanin rikastamisen rajoituksista ei myöskään estä Irania tukemasta Syyrian hallitusta sotatoimissa.

Syyrian tilannetta ja oikeastaan koko maailmanpolitiikkaa muuttanut käänne sai alkunsa syyskuun 9. päivänä, kun Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry vastasi Lontoossa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa kysymykseen, mitä Syyria voisi tehdä länsimaiden kostoiskun välttämiseksi. Sen tarkemmin ajattelematta Kerry totesi, että Syyrian pitäisi luopua kemiallisista aseistaan viikossa, mitä hän ei tietenkään uskonut tapahtuvan.

Sattumalta samaan aikaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kävi Moskovassa neuvotteluja Syyrian ulkoministerin Walid Muallemin kanssa. Lavrov nappasi kiinni John Kerryn lipsahduksesta ja onnistui sopimaan Syyrian ulkoministerin kanssa vielä samana päivänä, että juuri näin tehdään. Syyria luovuttaisi kaikki kemialliset aseensa kansainvälisille tarkkailijoille hävitettäväksi ja allekirjoittaisi kemiallisten aseiden kieltosopimuksen.

Barack Obaman hallinto oli vastahakoinen, mutta ei enää voinut muutakaan kuin suostua Syyrian myönnytykseen. Ulkoministerit Kerry ja Lavrov tapasivat Genevessä ja sopivat kemiallisten aseiden tuhoamisen yksityiskohdista – ja tällä hetkellä Syyrian sinappikaasu- ja hermokaasuvarastojen tuhoaminen on jo pitkällä.

Toissa viikonloppuna kokoonnuttiin taas Genevessä ja allekirjoitettiin sopimus Iranin uraanin rikastamisen rajoituksista. Neuvotteluissa olivat Iranin lisäksi mukana YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska, Venäjä ja Kiina sekä ylimääräisenä sopimusosapuolena Saksa.

Sopimusta Iranin ydinohjelman pysäyttämisestä oli kuitenkin sorvattu jo viime keväästä asti Iranin ja Yhdysvaltojen välillä käydyissä salaisissa kahdenvälisissä neuvotteluissa Omanissa.

Omanin sulttaani Qaboos bin Said oli keskeisessä roolissa kaksi vuotta sitten neuvotteluissa Irakista Iraniin eksyneiden, vuoristossa vaeltamassa olleiden amerikkalaisten turistien vapauttamiseksi. Onnistuneiden neuvottelujen päätteeksi sulttaani tarjoutui jatkamaan Yhdysvaltojen ja Iranin välisten keskustelujen isännöimistä.

Kalliisiin autoihin mieltynyt sulttaani Qaboos oli takuumiehenä myös Jemenissä siepattujen suomalaisten Atte ja Leila Kalevan vapauttamisessa.

Länsimaiden media on mieluusti maalannut piruja seinille. On arveltu, että Iranin vanhoilliset ja maan turvallisuuseliitti eivät hyväksy maan ydinohjelman rajoituksia, vaan Iran yrittää lopulta kiemurrella pois sopimuksesta. Obaman hallintoa taas on syytetty siitä, että se on pettänyt Syyrian opposition saadakseen Iranin luopumaan ydinohjelmastaan.

Arabimaiden media puhui sen sijaan välittömästi Iran-sopimuksen jälkeen ”liennytyksestä” ja ”suhteiden lähentymisestä” ja iranilaisten suurista odotuksista.

Kun Genevessä hiottiin valmiiksi sopimusta, Iranissa monet valvoivat aamuun asti odottaen hyviä uutisia. Ulkoministeri Javad Zarifin sopimuksen syntymisestä kertonut Facebook-päivitys sai yli 180 000 tykkäystä.

Arabimaiden toimittajat tosin ihmettelivät sitä, miksei muita Lähi-idän maita kutsuttu mukaan neuvottelemaan Iranin ydinohjelman rajoituksista, vaan miksi asioista sovitaan vain Iranin ja pohjoisten suurvaltojen kesken.

Mitä mahdollisia vaikutuksia syksyn sopimuksilla sitten on muiden Lähi-idän maiden tilanteeseen?

Al Jazeera -kanavan palestiinalainen erikoistoimittaja Marwan Bishara uskoo, että länsimaiden sopimus Iranin kanssa johtaa Iranin suurempaan vaikutusvaltaan alueen politiikassa. Väkirikas ja voimavaroiltaan vauras Iran voi olla hyödyllinen kumppani pyrkimyksissä pysyvään rauhaan alueen konflikteissa, ei pelkästään Syyriassa vaan yhtä lailla Irakissa, Afganistanissa ja Libanonissa.

Irakissa šiiapääministeri Nuri al-Malikin hallitus ei pysyisi pystyssä ilman Iranin tukea. Libanonissa Iran vaikuttaa politiikkaan etenkin Hizbollah-puolueen kautta. Afganistanin talebaneissa länsimailla ja Iranilla on yhteinen vihollinen.

Bishara ennustaa, että Iran ja Turkki saattavat jatkossa keikauttaa Saudi-Arabian Yhdysvaltojen tärkeimmän muslimiliittolaisen paikalta Lähi-idässä. Iranilla ja Turkilla on huomattavat keskinäiset kauppaintressit ja yhteinen huoli kurdialueen tulevaisuudesta. Iranin öljy vähentäisi Turkin riippuvuutta Venäjän kaasusta.

Israelia liennytys Iranin kanssa ei lopulta haittaa, sillä aiempaa salonkikelpoisempi Iran tuskin aiheuttaa sille uhkaa. Sen sijaan Saudi-Arabia on ollut enemmän kuin käärmeissään siitä, ettei sille kerrottu salaisista Iran-neuvotteluista. Viime kädessä kaikki alueen maat kaipaisivat kuitenkin kansalaisvapauksia ja aitoja demokraattisia uudistuksia.