perjantai 6. kesäkuuta 2014

Suuttumusta ennen MM-kisoja

KU-VIIKKOLEHTI 6.6.2014

Brasilialaiskirjailija Luiz Ruffato kertoo seuranneensa kotimaansa jalkapallomaajoukkueen edesottamuksia vuoden 1970 Meksikon MM-kisoista lähtien. Ruffaton kotikaupungissa kadut oli maalattu keltaisiksi ja vihreiksi jo kuukautta ennen kisojen alkua ja Brasilian liput roikkuivat kaikista ikkunoista.

”Kaikki puhuivat jalkapallosta, nekin, jotka eivät yleensä jalkapallosta piitanneet”, Ruffato kirjoittaa sveitsiläisen Neue Zürcher Zeitung -lehden kolumnissaan.

Ruffato oli yhdeksänvuotias, ja Brasiliaa hallitsi säälimätön sotilasjuntta, joka vainosi, kidutti ja surmasi vastustajiaan. ”Brasilian kolmas MM-titteli oli riemuvoitto sotilashallitukselle, joka pysyi sen jälkeen vielä 15 vuotta vallassa”, Ruffato kirjoittaa.

Kun kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa seitsemän vuotta sitten myönsi Brasilialle vuoden 2014 MM-kisojen isännyyden, maan poliittinen tilanne oli toinen. Talous kasvoi hurjaa vauhtia, ja juuri toiselle kaudelleen valittu presidentti Lula da Silva käynnisti mittavan tulonsiirto-ohjelman, joka nostaisi 36 miljoonaa brasilialaista äärimmäisestä köyhyydestä.

Mutta seitsemässä vuodessa kaikki on muuttunut. ”Euforia on vaihtunut suuttumukseksi”, Ruffato kirjoittaa.

Koulujärjestelmä, terveydenhuolto, liikennejärjestelyt ja turvallisuus ovat huonontuneet – samaan aikaan kun MM-kisojen stadionien rakennusurakat ovat rikastuttaneet korruptoituneita suuryrityksiä ja poliitikkoja.

”Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on kasvanut, ja Brasiliasta on tullut yksi maailman epätasa-arvoisimmista maista.”

Jalkapallohulluna pidetyssä Brasiliassa ihmiset ovat protestoineet MM-kisoja ja ennätyskalliita kisajärjestelyjä vastaan jo pitkään.

Päivälleen vuosi sitten Brasilian suurimmassa kaupungissa São Paulossa järjestettiin mielenosoitus joukkoliikenteen lippujen hinnankorotusta vastaan. MM-kisojen esiturnaus Confederations Cup, Maanosaliittojen cup, oli alkamassa viikon päästä, eivätkä viranomaiset halunneet mielenosoittajia häiritsemään turnausjärjestelyjä. Poliisi vastasi protestiin ampumalla mielenosoittajia kumiluodeilla.

Protestit laajenivat poliisin väkivaltaisten otteiden vuoksi. Kesäkuun loppupuolella miljoonat brasilialaiset marssivat kaduilla eri puolilla maata syyttäen hallitusta korruptiosta, surkeista julkisista palveluista, inflaatiosta, rikollisuuden kasvusta, poliisiväkivallasta ja veronmaksajien rahojen tuhlaamisesta jalkapallon MM-kisojen järjestelyihin.

MM-kisojen lähestyessä mielenosoittajat ovat taas palanneet kisakaupunkien kaduille. São Paulossa tuhannet asunnottomien työläisten liikkeen jäsenet marssivat kisojen avausottelun pelipaikalle vaatien edullisia asuntoja, sen sijaan että miljardeja euroja käytetään stadionien rakentamiseen. Mielenosoittajat heittivät kiviä ja hajottivat ikkunoita, ja poliisi ampui kyynelkaasua.

Rio de Janeirossa tuhannet lakkoilevat opettajat, bussinkuljettajat ja museotyöntyöntekijät vaativat parempia palkkoja.

Recifessä poliisit menivät lakkoon ja sotilaat lähetettiin kaduille hillitsemään ryöstelyä.

Huhtikuussa läheisen favelan nuoret pystyttivät barrikadeja Copacabanan ja Ipaneman turistialueille Rio de Janeirossa sen jälkeen kun poliisi oli hakannut hengiltä favelassa asuneen nuoren miehen, joka esiintyi tanssijana suositussa tv-ohjelmassa.

Amnesty Internationalin mukaan Brasilian poliisi surmaa vuosittain 2 000 ihmistä.

Pääkaupungissa Brasíliassa viikko sitten alkuperäiskansojen edustajat vaativat maan kongressilta oikeutta omiin maihinsa, mutta lähtivät lopulta muiden mielenosoittajien mukana kaupungin uudelle, lähes 700 miljoonaa euroa maksaneelle stadionille. Alkuperäisasukkaat ampuivat nuolia, ja poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Kun Brasilia haki jalkapallon MM-kisojen isännyyttä, uusien stadionien rakentamisen ja vanhojen kunnostamisen uskottiin maksavan noin 800 miljoonaa euroa, mutta nyt kustannukset ovat kohonneet jo kolmeen miljardiin euroon.

Kun uudet liikennejärjestelyt ja lentokenttien parannukset lasketaan mukaan, kisarakentamisen hinnan arvioidaan kohoavan yli kahdeksaan miljardiin euroon.

Summa on yli kaksinkertainen verrattuna Etelä-Afrikan vuoden 2010 MM-kisojen kokonaiskustannuksiin ja yli viisi kertaa enemmän kuin Saksan vuoden 2006 kisojen kulut.

Rahat ovat menneet pääasiassa rakennusurakoitsijoille, jotka ovat voidelleet tehokkaasti urakoita jakaneita päättäjiä. Brasílian uuden kansallisstadionin pääurakoitsija peräti 500-kertaisti kampanjatukensa maan poliittisille puolueille viime vaaleissa.

Brasilian talouden ei uskota juuri hyötyvän MM-kisoista, lukuun ottamatta rakennusyhtiöitä, juomateollisuutta ja kisojen tv-lähetyksissä mukana olevia yrityksiä. São Paulon kauppakamarin arvion mukaan myös elektroniikka-ala saattaa hyötyä, mikäli lisääntynyt työttömyys ei estä ihmisiä ostamasta uusia taulutelevisioita.

Suurimpia voittajia tulevat olemaan kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa, jonka kassaan kisat tuovat yli kolmen miljardin euron voitot, sekä kisasponsorit Coca-Cola, Adidas, matkapuhelinoperaattori Oi ja maailman suurin panimoyhtiö, belgialais-brasilialais-yhdysvaltalainen Anheuser-Busch InBev.

Brasilian MM-kisojen arvostelijoiden joukossa on myös takavuosien jalkapallotähtiä.

”Fifa on tullut ryöstämään Brasilian kansan”, arvelee Brasilian vuoden 1994 MM-joukkueen hyökkääjä ja kisojen parhaaksi pelaajaksi nimetty Romário.

”Fifa ei maksa voitoistaan lainkaan veroa. He tulevat, pystyttävät sirkuksensa, eivät sijoita maahan mitään ja vievät voitot Sveitsiin.”

”Samaan aikaan meillä on sairaaloita, joissa potilaat makaavat lattioilla, ja kouluja, joissa lapset eivät saa ruokaa”, toteaa sosialistipuolueen kansanedustajaksi viime vaaleissa valittu Romário.

Toinen entinen tähtipelaaja Zico sanoo ymmärtävänsä ihmisiä, jotka ovat katkeria MM-kisojen holtittomasta rahankäytöstä.

”Tunnelma on alakuloinen. En ole nähnyt lippukankailla koristeltuja ja Brasilian väreillä maalattuja katuja. Kisojen lähestyessä toivon näkeväni enemmän iloa ihmisten keskuudessa, sillä olemme ansainneet jalkapallon MM-kisojen isännyyden.”

Ei kommentteja: