perjantai 19. joulukuuta 2014

Miksi Kenian presidentti vapautettiin syytteistä

KU-VIIKKOLEHTI 19.12.2014

Haagissa sijaitseva Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) yritti yli neljän vuoden ajan selvittää, mitä Keniassa todella tapahtui vuoden 2007 lopussa pidettyjen vaalien jälkeisissä etnisissä väkivaltaisuuksissa ja mikä oli maan nykyisen presidentin Uhuru Kenyattan rooli joukkomurhien järjestämisessä.

Väkivaltaisuuksissa kuoli 1 200 ihmistä, useita satoja naisia raiskattiin ja 600 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan.

Oikeudenjakamisen irvikuvaksi muuttunut kädenvääntö Kenian hallituksen ja Haagin rikostuomioistuimen välillä puhallettiin poikki toissa viikolla, kun ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda luopui syytteistä Uhuru Kenyattaa vastaan. Oikeudenkäynnin alkamista oli tätä ennen lykätty viisi kertaa.

Juttu raukesi ennen muuta Kenian hallituksen yhteistyöhaluttomuuden vuoksi. Syyttäjän mukaan presidentti Kenyattan lähipiiri oli luonut maahan pelon ilmapiirin. Syyttäjän avaintodistajat lahjottiin pysymään hiljaa, ja toiset kieltäytyivät todistamasta, koska pelkäsivät oman tai läheistensä turvallisuuden puolesta. Useita potentiaalisia todistajia surmattiin.

ICC:n rikostutkijoita ei päästetty paikan päälle kuulustelemaan poliiseja ja silminnäkijöitä, eikä tuomioistuin saanut haltuunsa Kenian viranomaisilta pyydettyjä puhelu- tai pankkitietoja.

Viranomaiset ovat olleet yhtä vastahakoisia auttamaan Haagin rikostuomioistuinta varapresidentti William Ruton jutun tutkinnassa.

Ruto ja Kenyatta olivat vuoden 2007 vaaleissa eri puolilla poliittista rintamaa, mutta ICC:n heitä vastaan nostamien syytteiden jälkeen he liittyivät yhteen ja käynnistivät näyttävän kampanjan tuomioistuinta vastaan, joka heidän mukaansa yritti repiä auki haavoja ja pakottaa Afrikan maat juoksemaan länsimaiden pillin mukaan.

Pitkälti juuri ICC:n vastaisen kampanjan ansiosta Kenyatta ja Ruto voittivat viime vuonna Kenian presidentinvaalit ja valittiin presidentiksi ja varapresidentiksi. Kenyatta kuuluu Kenian suurimpaan heimoon kikujuihin ja Ruto puolestaan kalenjineihin.

Kansainvälinen rikostuomioistuin nimesi vuonna 2010 kaikkiaan kuusi kenialaista, joita syytettiin vuoden 2007 vaalien jälkeisten väkivaltaisuuksien järjestämisestä ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Kenyattan ja Ruton lisäksi syytteet luettiin kahdelle entiselle ministerille, paikallisradion toimittajalle ja entiselle poliisijohtajalle.

Rutoa lukuun ottamatta kaikkien muiden syytteet ovat toistaiseksi rauenneet.

Epäiltyjä vastaan luetut syytteet olivat vakavia, ja rikostuomioistuimen esikäsittelyssä todisteet vaikuttivat pitäviltä.

Vilpillisten vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa kalenjin-heimon iskujoukot hyökkäsivät kikuju-heimon siviilejä vastaan ja kikujuihin kuuluvat joukot puolestaan surmasivat ja raiskasivat kalenjinejä ja luo-heimon jäseniä. Hyökkäykset olivat puolin ja toisin johtavien poliitikkojen suunnittelemia.

Haagin rikostuomioistuimessa Uhuru Kenyattaa syytettiin osallisuudesta murhiin, raiskauksiin ja ihmisten ajamiseen pois kotisijoiltaan.

ICC:n esikäsittelyssä todettiin, että Kenyatta oli marraskuun 2007 ja tammikuun 2008 välisenä aikana suunnitellut yhdessä kikujujen rikollisjärjestön Mungikin kanssa aseellisia hyökkäyksiä kalenjin- ja luo-heimoihin kuuluvia oppositiopuolueen kannattajia vastaan Nakurun ja Naivashan kaupungeissa pitääkseen kikuju-heimoon kuuluvan presidentti Mwai Kibakin vallassa.

”Väärään heimoon kuuluvilta miehiltä hakattiin pää poikki. Naisia joukkoraiskattiin, valeltiin lamppuöljyllä ja sytytettiin palamaan. Myös lapsia poltettiin elävältä. Tuhansia koteja ja pieniä liikerakennuksia ryöstettiin ja tuhottiin”, kuvaili väkivaltaisuuksien uhrien asianajaja Fergal Gaynor.

Syyttäjän hankkimat todistajat kertoivat yhtäpitävästi pääkaupungissa Nairobissa presidentin virka-asunnolla ja eräällä yksityisklubilla järjestetyistä tapaamisista Uhuru Kenyattan, presidentti Kibakin, johtavien kikuju-heimon poliitikkojen ja rikollisjärjestö Mungikin jäsenten välillä.

Mungikin iskuryhmät lupasivat liittyä mukaan väkivaltaiseen kampanjaan puolustamaan istuvan presidentin ja kikujujen valta-asemaa, mikäli viranomaiset lopettavat Mungikin jäsenten vainoamisen ja heidän johtajansa vapautetaan vankilasta.

Todistajien mukaan 30.12.2007 presidentin virka-asunnolla pidetyssä tapaamisessa Uhuru Kenyatta totesi, että hänellä oli ”keinot mobilisoida kansansa mahdollisia tilanteita varten”. Todistajien mukaan hän antoi salkullisen rahaa Nakurun alueen poliitikoille aseiden ostamiseen paikallisille Mungikin jäsenille ja toisen salkullisen tapaamisessa mukana olleille Mungikin jäsenille Naivashan väkivaltaisuuksien järjestelyihin.

Uhuru Kenyatta on Kenian ensimmäisen presidentin Jomo Kenyattan poika ja yksi koko Afrikan rikkaimmista miehistä.

Rikostuomioistuimen syyttäjän mukaan Kenyatta käytti väkivaltaisuuksien rahoittamiseen yhteensä noin 50 miljoonaa sillinkiä, mikä vastaa puolta miljoonaa euroa. Kenian hintatasoon nähden summan arvo on kuitenkin noin kymmenkertainen.

Syyttäjän todistusaineisto tapaamisista Mungikin jäsenten kanssa perustui pitkälti kolmen paikalla olleen todistajan kertomaan. Vuosi sitten joulukuussa kaikki kolme todistajaa kuitenkin muuttivat kertomuksiaan ja ilmoittivat, etteivät olleet läsnä näissä kokouksissa. Yksi todistajista kertoi saaneensa lahjuksia, jotta hän muuttaisi kertomustaan.

Raiskauksista kertoneet naiset kieltäytyivät todistamasta pian sen jälkeen kun Kenyattan puolustustiimi sai tietoonsa naisten henkilöllisyydet. Todistajien kaikkoaminen pakotti lopulta ICC:n pääsyyttäjän luopumaan syytteistä.

Presidentti Kenyattan vastainen prosessi saattaa kuitenkin jatkua nimenomaan Kenian viranomaisten venkoilun vuoksi. Syytteistä luopumista edeltäneessä oikeudenistunnossa ICC:n tuomarit totesivat Kenian yhteistyöhaluttomuuden sotivan tuomioistuimen sääntöjä vastaan.

Syyttäjä Fatou Bensouda on valittanut tuomarien päätöksestä olla viemättä asiaa ICC:n jäsenmaiden kokouksen käsiteltäväksi. Jos jäsenmaa ei suostu yhteistyöhön tuomioistuimen kanssa, muiden maiden tulee pyrkiä taivuttelemaan vastahakoista maata yhteistyöhön tarvittaessa vaikka pakotteiden uhalla.

Ei kommentteja: