perjantai 2. lokakuuta 2015

Lupa tappaa

KU-VIIKKOLEHTI 2.10.2015

Kenialainen journalisti Mohammed Ali oli tulossa ulos Nairobin kansainvälisen lehdistökeskuksen rakennuksesta, kun samaan aikaan kadulla siviilipukuiset poliisit taluttivat autoon miestä, joka oli käsiraudoissa.

Kiinniotettu mies pyysi paikalle kerääntyneeltä väkijoukolta apua. Siviilipukuiset miehet olivat poliisin terrorisminvastaisesta yksiköstä. Kaikki silminnäkijät tiesivät, että joutuminen terrorisminvastaisen poliisin kyytiin merkitsi lähes varmaa kuolemaa.

Mohammed Ali, paikallisen tv-kanavan kuuluisa tutkiva toimittaja, kuvasi tilannetta kännykällään ja kehotti muitakin ihmisiä kuvaamaan tapahtumia. Poliisit eivät suostuneet paljastamaan henkilöllisyyttään, mutta poliisien kasvot ja auton rekisterinumero tallentuivat kymmenien kännyköiden kuvaamille videoille.

Toimittaja tapasi poliisin pidättämän miehen uudemman kerran sen jälkeen kun tämä oli päässyt vapaaksi. Kenian somalivähemmistöön kuuluva mies oli menestyksekäs kiinteistönvälittäjä. Poliisit syyttivät häntä terroristijärjestö Al-Shabaabin tukemisesta, vaikka kiinnioton varsinaisena syynä olivat kiinteistökauppoja koskeneet erimielisyydet hallitusta lähellä olevan liikemiehen kanssa.

Kiinteistönvälittäjä voi olla kiitollinen pidätystilannetta todistaneiden ohikulkijoiden kännykkävideoista. Useimmille muille Kenian poliisin erikoisyksiköiden kanssa tekemisiin joutuneille käy yleensä huonommin.

Al Jazeera -kanava julkaisi viime viikolla Mohammed Alin toimittaman dokumenttiohjelman Kenian poliisin ylilyönneistä.

Varhain yhtenä aamuna Nairobin keskustan Kimathi Streetillä siviilipukuiset poliisit ampuivat kuoliaaksi kolme nuorta miestä. Kaupungin poliisijohtaja kertoi tv-kameroille, että miehet olivat pankkiryöstäjiä, jotka surmattiin itsepuolustukseksi tulitaistelun jälkeen.

Al Jazeeran dokumenttiohjelmassa nähdään kuitenkin silminnäkijän läheisen talon ikkunasta kännykällä tallentamaa videokuvaa, jossa poliisit ampuvat maassa makaavaa miestä pistoolilla päähän.

Silminnäkijän mukaan pankkiryöstäjiksi väitetyt miehet eivät olleet aseistettuja. Poliisit sen sijaan jättivät lähietäisyydeltä surmatun miehen ruumiin viereen pistoolin ikään kuin todisteeksi tulitaistelusta ja poistuivat paikalta. Kello oli puoli kahdeksan aamulla, eivätkä pankit olleet vielä auki.

Toisessa Mohammed Alin tutkimassa tapauksessa poliisi ampui kaksi biokemian opiskelijaa, jotka olivat tulleet kaupunkiin selvittämään syytä siihen, miksi heille ei ollut maksettu heidän opintolainojaan. Poliisi väitti nuorukaisten olleen aseistettuja ryöstäjiä.

Poliisin erikoisjoukkojen miehet ovat teloittaneet viime aikoina myös useita kymmeniä Kenian muslimivähemmistön edustajia turistien suosimassa rannikkokaupungissa Mombasassa.

Al Jazeeran haastattelema terrorisminvastaisen poliisiyksikön jäsen arvioi, että poliisi surmaa Keniassa joka vuosi noin 500 ihmistä.

Tämän päivän Keniassa on viisi kertaa suurempi todennäköisyys kuolla poliisin luodista kuin joutua rikollisen ampumaksi.

Julkisuudessa poliisi väittää yleensä, että surmatut olivat aseistettuja ja vaaraksi yleisölle tai poliisin omalle hengelle. Kenialaisten patologien ihmisoikeusjärjestön tekemien selvitysten mukaan kuitenkin vain noin joka kymmenennessä surmatapauksessa poliisilla oli perusteltu syy käyttää asetta suojellakseen itseään tai sivullisia.

Useimmissa muissa tapauksissa poliisi yksinkertaisesti teloitti rikoksesta epäillyn sen sijaan että olisi pidättänyt tämän ja toimittanut oikeudenkäyntiin.

”Poliisin korkein johto ei pelkästään salli tätä vaan suorastaan kehottaa siihen”, arvelee australialaisjuristi Philip Alston, joka toimi aiemmin YK:n erityisraportoijana vastuualueenaan laittomat ja summittaiset teloitukset.

Al Jazeera -kanavan tuottamassa aiemmassa dokumentissa Kenian tiedustelupalvelun ja poliisin erikoisyksiköiden jäsenet kertoivat islamilaisten ääriliikkeiden kannattajiksi epäiltyjen järjestelmällisestä eliminoimisesta. Nimettöminä haastatellut miehet olivat suorastaan ylpeitä työstään.

Tiedustelupalvelun vakoojan mielestä Kenian oikeusjärjestelmä oli saamaton, sillä oikeudenkäyntien tuloksena oli vain yksi ainut terrorismirikoksia koskeva tuomio. Kaikissa muissa tapauksissa syytetyt on päästetty vapaaksi todisteiden puuttuessa.

Myös Mombasan poliisikomissaari vakuuttaa, että poliisi tappaa radikaalit Al-Qaidan tai Al-Shabaabin kannattajat mieluiten heti kiinni saatuaan ja ilman oikeudenkäyntiä.

Haastateltujen mukaan erikoisjoukot saavat murhakäskynsä suoraan presidentti Uhuru Kenyattan johtamalta kansalliselta turvallisuusneuvostolta.

Erikoisyksiköiden jäsenet kertoivat myös, että terrorisminvastaiset joukot ja tiedustelupalvelu saavat rahoitusta ja koulutusta Britannian salaiselta palvelulta. Israelilaiset puolestaan kouluttavat erikoisjoukkojen tarkka-ampujia.

”Britit antavat meille tietoa. Se ja se on tekemisissä milloin minkäkinlaisen toiminnan kanssa. Huomenna häntä ei enää ole. Britit tietävät tasan tarkkaan, että teemme työtä heidän antamiensa raporttien mukaisesti”, iskuryhmän jäsen selitti.

Poliisin mielivallalla ja rankaisemattomuudella on Keniassa pitkät perinteet aina itsenäisyyttä edeltäneen Mau Mau -liikkeen tukahduttamisen ajoista asti. Maan kaikki aiemmat presidentit ovat käyttäneet poliisia käsikassaranaan toisinajattelijoiden ja kilpailevien poliitikkojen vainoamiseen.

Nairobi on katurikollisuuden osalta yksi maailman vaarallisimmista kaupungeista. Viime vuosien voimakas talouskasvu on vain jyrkentänyt eriarvoisuutta ja saanut rikollisuuden karkaamaan käsistä.

Somalialaisen islamistijärjestön Al-Shabaabin nimissä tehtyjen näyttävien terrori-iskujen jälkeen poliisi onkin saanut laajat valtuudet palauttaa maahan rauha ja järjestys keinolla millä hyvänsä.

Poliisin omaksuma strategia näyttäisi ikävä kyllä vain lisäävän monien houkutusta terrorismiin. Kenian rannikolla muslimit ovat kauhuissaan poliisin tekemistä murhista ja hyökkäyksistä moskeijoihin. Al Jazeeran mukaan arviolta 3 000 kenialaista on lähtenyt Somaliaan hankkimaan sotilaskoulutusta Al-Shabaabin riveissä.

Ei kommentteja: