torstai 16. kesäkuuta 2016

Mikä on maailman suurin yhtiö?

KU-VIIKKOLEHTI 17.6.2016

Kun vielä viime vuosikymmenellä maailman suurimpia yrityksiä olivat amerikkalaiset pankit, monialayhtiö General Electric ja öljy-yhtiöt ExxonMobil, Shell ja BP, tänä päivänä suurinta yhtiövaltaa edustavat kiinalaiset pankit.

Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes julkaisi kesän kynnyksellä vuosittaisen listauksensa, jossa maailman 2 000 suurinta yritystä asetetaan järjestykseen liikevaihdon, voittojen, omaisuuden ja markkina-arvon perusteella.

Tämän vuoden listauksessa kärjessä on kolme kiinalaista pankkia: Kiinan teollisuus- ja liikepankki (ICBC), Kiinan rakennuspankki (CCB) ja Kiinan maatalouspankki (ABC). Kaikkien kolmen pääomistajana on Kiinan valtion sijoitusyhtiö Central Huijin Investment. Kullakin pankilla on lähes puoli miljoonaa työntekijää.

Neljäntenä Forbes-lehden suuryhtiölistalla on yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway ennen tämän hetken suurinta amerikkalaispankkia JP Morgan Chasea.

Kuudentena on kiinalaispankki Bank of China, seitsemäntenä amerikkalaispankki Wells Fargo. Kymmenen suurimman yhtiön joukkoon mahtuvat myös teknologiajätti Apple, ExxonMobil (ainoana öljy-yhtiönä) sekä maailman suurin autojenvalmistaja Toyota.

Öljy-yhtiöiden alamäki johtuu tietysti öljyn hinnan romahtamisesta. Kun raakaöljyn barrelihinta oli vielä kaksi vuotta sitten yli sata dollaria, tämän vuoden alussa öljybarreli maksoi vain 32 dollaria.

Samaan aikaan rahavirrat ovat kääntyneet yhä enenevissä määrin Kaukoitään. Forbes-lehden listauksessa maailman kymmenestä pääomavaltaisimmasta yhtiöstä kuusi oli Kiinasta tai Japanista. Maailman 25 suurimmasta pankista yhdeksän on kiinalaisia.

Liikevaihdoltaan maailman suurin yritys on kuitenkin yhdysvaltalainen supermarketketju Wal-Mart. Myös öljy-yhtiöt pyörittävät edelleen suurta bisnestä. Liikevaihdossa mitattuna kymmenen suurimman yhtiön joukkoon mahtuu yhä viisi öljy-yhtiötä, suurimpina kiinalaiset Sinopec ja PetroChina.

Liikevoitossa mitattuna kärjessä on Apple. IPhonet, iPadit ja Macin tietokoneet ovat menneet maailmalla kaupaksi, mistä osoituksena ovat yhtiön tilittämät 54 miljardin dollarin voitot. Summalla kattaisi melkein Suomen tämän vuoden budjetin.

Voittojen määrässä seuraavina listalla ovat neljä suurinta kiinalaispankkia sekä yhdysvaltalaisen monimiljardöörin Warren Buffetin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway.

Buffetin firma omistaa vakuutusyhtiöitä, vaatetehtaita ja avaruusteknologiaa sekä huomattavan osan Coca-Colasta, American Expressistä ja viime kesänä fuusioituneesta elintarvikejätistä Kraft Heinzista.

Forbes-lehden maailman 2 000 suurimman yhtiön listalla on 586 yhtiötä Yhdysvalloista, 249 yhtiötä Kiinasta, 219 japanilaista yhtiötä, 92 brittiläistä yhtiötä ja 67 yritystä Etelä-Koreasta. Ranskasta on mukana 64 yhtiötä, Intiasta 56 ja Saksasta 50.

Järjestys on pysynyt kymmenessä vuodessa lähes samana – ainoana poikkeuksena Kiina. Vuonna 2005 Forbesin listalla oli mukana 25 kiinalaisyritystä.

Kiinan huippuvuosi oli jo viime vuonna, jolloin listan kärjessä oli neljä kiinalaista pankkia ja maailman kymmenen suurimman yrityksen joukkoon lukeutui myös öljy-yhtiö PetroChina.

Lontoossa päämajaansa pitävä ylikansallinen HSBC-pankki on ainoa eurooppalaisyhtiö, joka mahtuu maailman 20 suurimman joukkoon. 21. sijalla on saksalainen vakuutusyhtiö Allianz, ja 22:ntena on Volkswagen, jonka omistukseen kuuluvat myös Audi, Porsche, Skoda ja useat muut automerkit.

Suomesta maailman 2 000 suurimman firman joukkoon ylsivät Nokia, Sampo, Kone, UPM-Kymmene, Stora Enso, Neste Oil, Fortum ja Wärtsilä.

Kulutustuotteissa länsimaisilla brändeillä on edelleen valta-asema. Kahdeksasta suurimmasta teknologiayhtiöstä seitsemän on kotoisin Yhdysvalloista. Vain eteläkorealainen Samsung mahtuu mukaan Applen, Microsoftin, Googlen emoyhtiön Alphabetin ja IBM:n miehittämään kärkiviisikkoon. Nokia on teknologiayhtiöiden listalla sijalla 22.

Lääkefirmoista suurin on yhdysvaltalainen Johnson & Johnson, suurin kuljetusalan firma on yhdysvaltalainen UPS, ja suurin hotelli- ja ravintola-alan yhtiö on McDonald’s.

Elintarvikealalla ensimmäisenä on sveitsiläinen Nestlé, erityisesti Nescafén pikakahvien suuren suosion ansiosta. Seuraavana tulee maailman suurin panimorypäs, belgialais-brasilialais-amerikkalainen Anheuser-Busch InBev, joka on ostamassa haltuunsa maailman toiseksi suurimman panimokonsernin, brittiläis-eteläafrikkalais-amerikkalaisen SABMillerin.

Suurin vaatealan yhtiö on ranskalainen muotitalo Christian Dior, jonka yrityssalkkuun kuuluvat myös Louis Vuittonin laukut, liuta tunnetuimpia samppanjamerkkejä ja De Beersin timanttiyhtiö.

Seuraavaksi suurimmat tekstiilialan firmat ovat Nike sekä espanjalaisen Zaran vaateketjun omistajayhtiö Inditex, jonka perustaja Amancio Ortega on 69 miljardin dollarin omaisuudellaan maailman toiseksi rikkain mies – Microsoftin Bill Gatesin jälkeen.

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Itsehillinnän ja yhdessäolon aikaa

KU-VIIKKOLEHTI 3.6.2016

Maailman muslimien valmistautuessa maanantaina alkavan paastokuukauden ramadanin viettoon länsimaissa mediat ja ajatushautomot varoittavat voimistuneesta terrori-iskujen uhasta.

Yhtenä pontimena yltyneelle pelolle on islamistijärjestö Isisin tiedottajan Abu Muhammad al-Adnanin nimissä julkaistu nauhoite, jossa kalifaatin kannattajia kehotetaan ramadanin aikana pyhään sotaan ristiretkeläisiä ja vääräuskoisia vastaan Euroopassa ja Amerikassa.

Institute for the Study of War -ajatushautomon viime viikolla julkaiseman raportin mukaan Isis suunnittelee ramadanin aikana terrori-iskuja Ranskassa pelattavien jalkapallon EM-kisojen kisapaikkojen läheisyydessä. Mahdollisia iskujen kohteita saattaisivat olla myös Notre Damen katedraali Pariisissa tai Kölnin tuomiokirkko Saksassa.

Yksittäisten Isisin kannattajien hyökkäyksiä on syytä pelätä Yhdysvalloissa heinäkuun 4. päivänä vietettävän itsenäisyyspäivän tienoilla.

Muualla maailmassa Isis suunnittelee raportin mukaan itsemurhaiskuja ainakin Turkissa ja Egyptissä sekä pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan Saudi-Arabiaan matkustavia šiiamuslimeja vastaan.

Mahdollisilla terrori-iskuillaan Isis yrittää kääntää huomion pois tappioistaan ja aluemenetyksistään Syyriassa ja Irakissa. Iskut länsimaissa lisäävät äärioikeiston kannatusta, mikä puolestaan tekee syrjäytymisvaarassa olevista musliminuorista aiempaa alttiimpia Isisin värväystoiminnalle.

Institute for the Study of War saa rahoituksensa Yhdysvaltojen suurimmilta sotateollisuusyhtiöiltä.

Isisin terroristien saamasta mediahuomiosta huolimatta useimmille muslimeille paastokuukausi on ennen muuta hiljentymisen, itsetutkiskelun, itsehillinnän, hyväntekeväisyyden ja yhdessäolon aikaa.

Vuosittainen paastoaminen on yksi islamin viidestä peruspilarista uskontunnustuksen, rukoilemisen, almujen antamisen ja vähintään kerran elämässä Mekkaan tehtävän pyhiinvaellusmatkan ohella.

Paastokuukauden aikana uskovaisten muslimien ei tule syödä, juoda tai harrastaa seksiä auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana.

Paastoajan säännöt eivät koske lapsia, vanhuksia, sairaita, matkalla olevia, odottavia tai imettäviä äitejä, tai naisia, joilla on kuukautiset.

Koraanin mukaan paastoamisen tarkoituksena on nimenomaan karttaa pahaa. Näin ollen uskonoppineiden mukaan paaston aikana ei saa haastaa riitaa, kiroilla, puhua pahaa toisista eikä tapella. Paaston aikana ei myöskään tupakoida eikä syödä purukumia.

Päivittäinen paasto päättyy auringonlaskun jälkeen yhdessä ystävien ja perheenjäsenten kanssa nautittavaan iftar-ateriaan. Ateriaan kuuluu yleensä paikallisia perinneruokia, teetä, mehua ja taateleita.

Ramadan osuu tänä vuonna kesä-heinäkuulle, joka on Lähi-idän maissa vuoden kuuminta aikaa. Saudi-Arabiassa lämpötila kohoaa päivällä yli 40 asteen.

Pohjolassa taas ramadania vietetään lähes yöttömän yön aikaan, jolloin paaston pituus voi olla yli 20 tuntia. Napapiirin pohjoispuolella, missä aurinko ei laske keskikesällä ollenkaan, muslimit joutuvat tekemään poikkeuksen paastoajan määritelmään. Norjan Tromssassa uskonoppineet kehottivat paastoamaan Mekan ajan mukaan.

Kesäaikaan osuvan ramadanin aikaan monet muslimit matkustavat Pohjoismaista Turkkiin tai muihin muslimienemmistöisiin maihin, joissa paastoaminen on helpompaa, kun lähes kaikki ihmiset ympärillä paastoavat. Ramadanin aikaan miljoonat muslimit lähtevät myös pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan.

Saudi-Arabiassa paaston noudattamista seurataan tarkasti ja paaston rikkomisesta voi saada raippatuomion tai vankeusrangaistuksen. Saudi-Arabiassa myös ulkomaalaiset työntekijät joutuvat olemaan paastoajan syömättä ja juomatta julkisilla paikoilla.

Iranissa ainakin 500 ihmistä joutui viime vuonna ruoskittavaksi rikottuaan paastoajan sääntöjä. Silti Iranissa vain harvat todella paastoavat. Työpaikoilla on keksitty keinoja syödä ja juoda salaa muilta huomaamatta.

Islam on kristinuskon jälkeen maailman toiseksi laajimmalle levinnyt uskonto. Maailmassa on 1,6 miljardia islaminuskoista, noin viidesosa kaikista maailman ihmisistä.

Suurin osa muslimeista elää muualla kuin Lähi-idän maissa. Eniten islaminuskoisia on Indonesiassa (220 miljoonaa), Pakistanissa (190 miljoonaa), Intiassa (180 miljoonaa), Bangladeshissa (147 miljoonaa), Nigeriassa (80 miljoonaa) ja Iranissa (77 miljoonaa).

Seitsemänneksi eniten islaminuskoisia on Egyptissä, joka on väkirikkain Lähi-idän arabimaista.

Kaikista maailman muslimeista kolme prosenttia asuu Euroopassa, heistä eniten Venäjällä (14 miljoonaa), Azerbaidžanissa (9 miljoonaa), Saksassa (4,8 miljoonaa), Ranskassa (4,7 miljoonaa) ja Iso-Britanniassa (3 miljoonaa).

Euroopassa on kolme muslimienemmistöistä maata: Albania, Azerbaidžan ja Kosovo. Koko Euroopan väestöstä kuusi prosenttia on muslimeja.

Suomessa asuu arviolta 65 000 islaminuskoista, mikä vastaa hiukan yli yhtä prosenttia väestöstä.