torstai 16. maaliskuuta 2017

Ydinvoima pelottaa myös Nigeriassa

KANSAN UUTISET 17.3.2017

Nigerialaisessa Itun kylässä on odottava tunnelma. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom suunnittelee rakentavansa tänne lähivuosina kaksi suurta ydinvoimalaa, mutta kylän asukkaille ei ole kerrottu suunnitelmista vielä mitään.

William Kelvin kuuli ensimmäisen kerran kotikyläänsä kaavailluista ydinvoimaloista vuosi sitten radiossa. Nigerian energiaministeri kertoi uutislähetyksessä, että hallitus oli allekirjoittanut Rosatomin kanssa sopimuksen ydinvoimaloiden rakentamisesta. Ympäristövaikutusten arviointi oli kuulemma jo tehty, ja rakennuspiirrokset olivat valmiita.

Tähän päivään mennessä yksikään Rosatomin tai Nigerian ydinenergiakomission edustaja ei ole kuitenkaan käynyt paikan päällä tutustumassa alueen ympäristöön tai keskustelemassa ydinvoimasuunnitelmista kylän edustajien kanssa.

3 000 asukkaan Itu sijaitsee Nigerian kaakkoisosassa kymmenen minuutin ajomatkan päässä Akwa Ibomin osavaltion pääkaupungista Uyosta. Naapurimaan Kamerunin rajalle on 50 kilometriä.

Aiemmin täällä oli keraamisia vessanpönttöjä valmistava tehdas, joka tarjosi töitä kylän miehille, mutta tehtaan mentyä konkurssiin useimmat perheet ovat saaneet tulla toimeen viljelemällä omia peltotilkkujaan. Jotkut kyläläiset valmistavat myös rakennustiiliä.

Työpaikoille olisi siis tarvetta, samoin luotettavalle sähkönjakelulle. Kylässä on sähkölinjat, mutta sähkökatkot ovat tavallisia.

Kyläneuvoston talolla pidetyssä kyläkokouksessa puhujat kertoivat pelkäävänsä ydinvoimaloiden tuomia riskejä. Tšernobylin ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudet muistetaan täälläkin hyvin.

Toiset arvelivat, että ydinvoimala voisi olla houkutteleva kohde Nigerjoen suistoalueella öljyputkia sabotoiville militanteille.

Eniten kyläläisiä ärsytti kuitenkin se, että päätökset on tehty kaukana pääkaupungissa Abujassa ilman että asukkailta on kysytty yhtään mitään.

Nyt paikalliset toimittajat koettavat selvittää, miksi ydinvoimaloita halutaan rakentaa juuri tänne Ituun. Yhtenä syynä voi olla se, että osavaltiossa on ennestään venäläisten rakentama kaasuvoimala ja alumiinitehdas.

Nigerialaisen valtalehden aluekirjeenvaihtaja haastatteli jo vuosi sitten paikallista senaattoria, joka piti tiheästi asuttua Akwa Ibomin osavaltiota mahdollisimman epäsoveliaana rakennuspaikkana uusille ydinvoimaloille.

”Hallitus tuntuu pitävän osavaltiotamme jonkinlaisena Siperiana, jonne voidaan sijoittaa äärimmäisen vaarallisia riskejä sisältäviä projekteja”, senaattori Anietie Okon totesi.

Vierailu Itun kylässä oli osa nigerialaisille toimittajille järjestettyä tutkivan ympäristöjournalismin koulutusta. Uyon kaupungissa pidetyn koulutuksen aikana paikalliset toimittajat oppivat perustietoja ydinvoimasta ja ydinvoimaraportoinnista sekä suunnittelivat tulevia juttuaiheita yhdessä kokeneiden toimittajien kanssa.

Koulutuksen järjestelyistä vastasi ympäristöjärjestö Environmental Rights Action suomalaisten journalistien kehitysyhteistyöjärjestön Vikesin tuella.

Yhteydet Suomeen eivät lopu tähän. Itun kylään suunnitellaan nimittäin kahta samanlaista 1 200 megawatin ydinvoimalaa kuin Pyhäjoelle kaavailtu Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalaitos.

Nigeriaan suunniteltujen ydinvoimaloiden hinta on kuitenkin moninkertainen verrattuna Pyhäjoelle kaavailtuun ydinlaitokseen.

Nigeriassa Rosatom on ydinvoimaloiden enemmistöomistaja. Se suunnittelee ja rakentaa laitokset ja vastaa niiden käytöstä. Rosatom myös kouluttaa paikallisen henkilökunnan, laatii ydinvoimalatoimintaa koskevat lait ja toimii paikallisena säteilyturvakeskuksena.

Uraanipolttoaine tuodaan Venäjältä, ja ydinjätteet viedään Venäjälle. Mahdollisesti sopimukseen kuuluu myös laitosten purkaminen sadan vuoden päästä.

Todennäköisesti Rosatom toisi Nigeriaan myös omat turvallisuusjoukkonsa.

”Ydinvoimaohjelma ajaisi meidät sadaksi vuodeksi riippuvuuteen Venäjästä, heidän uraanistaan ja teknisistä asiantuntijoistaan, sen sijaan että panostaisimme aurinkovoimaan, tuulivoimaan ja muihin uusiutuviin energialähteisiin”, arvioi nigerialainen ympäristöaktivisti Philip Jakpor.

Rosatom on viime vuosina aktiivisesti markkinoinut ydinvoimalahankkeita ulkomailla. Suomen ja Nigerian lisäksi uusia ydinvoimaloita on rakenteilla tai suunnitteilla Valko-Venäjällä, Unkarissa, Turkissa, Egyptissä, Etelä-Afrikassa, Jordaniassa, Iranissa, Intiassa, Bangladeshissa, Vietnamissa ja Kiinassa.

Rosatomin Etelä-Afrikan hallituksen kanssa allekirjoittama sopimus vapauttaisi ydinvoimayhtiön kaikesta vastuusta onnettomuuden sattuessa.

Tällä viikolla Rosatom teki uuden ydinvoimalatarjouksen myös Kenian hallitukselle.

Nigeriaan on suunnitteilla kaikkiaan neljä Rosatomin ydinvoimalaa. Ensimmäisen voimalan rakennustöiden olisi määrä käynnistyä Kogin osavaltiossa vielä tänä vuonna. Ydinvoimahankkeiden saama julkisuus ja paikallisten asukkaiden vastustus voivat kuitenkin pysäyttää työt.

perjantai 3. maaliskuuta 2017

Uusi työpaikka Somaliassa

KANSAN UUTISET 3.3.2017

Somalian presidentinvaalien alla mediat puhuivat maailman korruptoituneimman maan läpeensä korruptoituneista vaaleista. New York Timesin mukaan presidentinvaalia edeltäneissä parlamenttivaaleissa oli käytetty yli 20 miljoonaa dollaria äänten ostamiseen.

Viime kuussa pidetyssä presidentinvaalissa pistettiin ilmeisesti vielä paremmaksi. Rahaa tuli ainakin Turkista, Arabiemiraateista, Saudi-Arabiasta ja Etiopiasta, joilla kaikilla oli omat ehdokkaansa presidentiksi. Myös Yhdysvalloilla ja Britannialla oli omat suosikkinsa.

Useimmat somalialaiset tiesivät, että eniten rahaa pisti likoon istuva presidentti Hassan Sheikh Mohamud, joka sai vaaliavustusta Turkista, Etiopiasta ja todennäköisesti myös valtion kassasta.

Äänten ostamista helpotti omaperäinen vaaliprosessi, jossa klaanijohtajien nimittämät 14 000 valitsijamiestä valitsivat parlamentin alahuoneen jäsenet omien klaaniensa keskuudesta. Ylähuoneen jäsenet valittiin osavaltioiden parlamenteissa.

Parlamentin alahuoneen ja ylähuoneen jäsenet valitsivat yhdessä uuden presidentin.

Terroristijärjestö Al-Shabaabin yhä jatkuvien iskujen vuoksi yleisten vaalien järjestäminen ei ollut Somaliassa vielä mahdollista.

Presidentinvaalin alla kansanedustajia ja senaattoreita kiellettiin tuomasta suuria rahasummia tai matkapuhelimia äänestyspaikalle Mogadishun lentokentällä sijaitsevaan lentokonehalliin. Kiellolla pyrittiin välttämään viime hetken huutokauppaäänestystä suorassa tv-lähetyksessä.

Yllätys oli lopulta melkoinen, kun presidentinvaalin ylivoimaiseksi voittajaksi selvisi Mohamed Abdullahi Farmajo, jota pidettiin kaikkein vähiten korruptoituneena ehdokkaana.

Lähes koko aikuisikänsä Yhdysvalloissa asunut Farmajo oli vielä pari viikkoa sitten New Yorkin osavaltion liikennelaitoksen palkkalistoilla vähemmistöjen oikeuksista vastaavana virkamiehenä Buffalon haarakonttorissa. Viime viikolla hän aloitti uuden työnsä Somalian presidenttinä.

Olin itse Kismayon kaupungissa Somaliassa, kun presidenttiä valittiin maan pääkaupungin Mogadishun lentokentällä. Kun vaalitulos varmistui, ihmiset lähtivät kaduille juhlimaan. Sotilaat tyhjensivät panoslippaansa tulittamalla ilmaan minuuttien ajan.

Farmajo oli kansan suosikkiehdokas yli klaanirajojen. Hänen kannatuksensa oli erityisen suurta nuorten, naisten, sotilaiden sekä ulkomailla eri puolilla maailmaa asuvien somalialaisten keskuudessa.

Farmajo kuuluu darood-klaaniperheeseen ja sen marehan-klaaniin, kuten diktaattori Mohamed Siad Barre, joka hallitsi Somaliaa vuoteen 1991 asti ennen kuin maa ajautui sisällissotaan.

Myös Mogadishussa tuhannet ihmiset juhlivat kaduilla uutta presidenttiä, vaikka suurin osa kaupungin asukkaista kuuluu kilpailevan hawiye-klaaniperheen klaaneihin.

Farmajon suosio johtuu hänen lyhyestä pääministerikaudestaan vuosina 2010–2011. Silloinen presidentti Sharif Sheikh Ahmed värväsi Farmajon pääministeriksi Buffalon liikennelaitoksesta tavattuaan hänet vain kerran aikaisemmin vieraillessaan New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa.

Pääministerinä Farmajo pyrki kitkemään korruptiota. Hän vähensi ministerien määrää 39:stä 18:aan ja kielsi heiltä ylimääräiset ulkomaanmatkat ilman pääministerin hyväksyntää. Sotilaille maksettiin ensimmäisen kerran palkkaa, sillä seurauksella että Al-Shabaabin joukot onnistuttiin ajamaan pois Mogadishusta.

Klaaniriitoja soviteltiin, ja perustuslain valmistelu käynnistettiin. Uudessa budjetissa työntekijöiden palkanmaksu asetettiin etusijalle.

Kahdeksan kuukauden pääministerikauden jälkeen Farmajo kuitenkin erosi tehtävästään rauhoittaakseen presidentin ja parlamentin puhemiehen välistä valtataistelua. Hän palasi Buffaloon vaimonsa ja neljän lapsensa luo ja jatkoi työtään liikennelaitoksen virkamiehenä.

Somalialaiset lähtivät kaduille osoittamaan mieltä suositun pääministerin puolesta Somalian kaupungeissa sekä ulkomailla Yhdysvalloista Tukholmaan.

Uudelle presidentille asetetut odotukset ovat suuret. Somalian suurimpia haasteita ovat turvallisuustilanne, korruptio, työttömyys, puutteelliset terveyspalvelut ja ulkomaiden sekaantuminen maan sisäisiin asioihin. Lisäksi kuivuus uhkaa johtaa maaseudulla nälänhätään.

Farmajo on luvannut ensi töikseen taistella korruptiota vastaan. Hän yrittää saada Al-Shabaabin itsemurhaiskut loppumaan tarjoamalla armahdusta rivitaistelijoille ja maksamalla armeijan sotilaille ja poliisille yli vuoden palkkarästit.

Presidentti haluaa myös aloittaa neuvottelut Afrikan unionin sotilaiden poistumiseksi maasta lähivuosina. Erityisesti naapurimaat Etiopia ja Kenia ovat käyttäneet sotilaallista läsnäoloaan syynä puuttua Somalian sisäpolitiikkaan.

Virkaanastujaispuheessaan viime viikolla Farmajo toivoi somalialaisilta kärsivällisyyttä.

”Somalian ongelmat johtuvat yli 20 vuotta kestäneestä konfliktista. Ongelmien ratkaiseminen tulee kestämään ainakin toiset 20 vuotta.”